Steenmarter_02_ban.JPG

Ganzenvlucht 05 Banner 2013

 

 

Kustpolders in nieuw regeerakkoord
woensdag 23 juli 2014

Vogelbescherming Vlaanderen en haar eind 2013 opgerichte werkgroep 'S.O.S. Kustpolders' zijn opgetogen over het feit dat de nieuwe Vlaamse regering in haar kakelvers regeerakkoord 2014-2019 (vertrouwen, verbinden, vooruitgaan) effectief werk gaat maken van de definitieve bescherming van de "waardevolle historisch permanente kustpolder-graslanden op basis van de na het openbaar onderzoek vastgestelde kaart". Deze recent door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek opgemaakte inventaris, waaruit enerzijds blijkt dat door het talmen van de overheid de voorbije acht jaar reeds een gebied ter grootte van het complete natuurreservaat ‘De Blankaart’ in Woumen definitief verloren is gegaan (gelijk aan circa 300 voetbalvelden) en die anderzijds ook aantoont waar er nog historisch permanente poldergraslanden zijn, werd op 25 april 2014 door het Vlaams Parlement goedgekeurd als voorontwerp. Het doel van 'S.O.S. Kustpolders' is en blijft de volwaardige bescherming van 8.000 à 10.000 hectare extra historische poldergraslanden. De werkgroep zal er heel nauw op toe zien dat deze zware beloftes ook hard gemaakt worden door de nieuwe Vlaamse regering.

Lees meer...
 
Europa moet zijn gieren redden
woensdag 02 juli 2014

Diclofenac wordt tegenwoordig ook in enkele Europese landen verkocht als medicijn voor vee (runderen, varkens en paarden). Dit nieuws wordt bijzonder slecht onthaald bij Vogelbescherming Vlaanderen. Het klassieke 'gierenland' India had, net als Nepal en Pakistan, in amper tien jaar tijd 97 à 99 procent van zijn endemische giersoorten verloren: de Bengaalse Gier (Gyps bengalensis), de Indische Gier (Gyps indicus) en de Dunsnavelgier (Gyps tenuirostris). Voor het eerst in de geschiedenis stierven soorten zo snel uit. Na intensief internationaal onderzoek (VS, Pakistan, Zuid-Afrika en India) kon 'Diclofenac' worden geïdentificeerd als voornaamste en deels ook enige oorzaak. Diclofenac (merknaam in Europa is o.a. Voltaren®) had aan het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw in India naam gemaakt als een krachtig en snel werkzaam 'niet-steroïdaal antiflogisticum'. Deze geneesmiddelen werken, net als acetylsalicylzuur (bv. Aspirine®), koortswerend, pijnstillend en ontstekingsremmend. Dergelijke moderne en bovendien uitzonderlijk goedkope medicijnen werden aanvankelijk door de oorspronkelijke Indische landbouwers en dierenartsen als een zegen beschouwd. Vogelbescherming Vlaanderen ondersteunt de oproep van de ‘Vulture Conservation Foundation’ aan het Europees Parlement en de Europese Commissie om het gebruik van Diclofenac uit de dierengeneeskunde te bannen.

Lees meer...
 
S.O.S. Kustpolders lanceert Polderboekje
dinsdag 01 juli 2014

Gisteravond tijdens een persconferentie in het polderdorp Lampernisse lanceerden Vogelbescherming Vlaanderen en haar werkgroep 'S.O.S. Kustpolders' hun 'Polderboekje'. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de vertegenwoordiger van de Nationale Loterij, de heer Rony Cuyt. De realisatie van deze 80 pagina's tellende uitgave werd immers mede mogelijk gemaakt door de Nationale Loterij. De kleine zakgids – die slechts 12 x 17 cm meet – behandelt alle aspecten van de kustpolders, ook het ontstaan ervan. Het boekje is bedoeld voor het grote publiek en kan een handige bondgenoot zijn tijdens wandelingen en fietstochten in de polders. Dankzij het handige formaat, past het perfect in een jaszak of handtas. In het kader van de oproep 'Duurzame ontwikkeling', diende Vogelbescherming Vlaanderen eind 2013 een dossier in bij de Nationale Loterij dat in februari goedgekeurd werd. Het boekje zal verkrijgbaar zijn in bezoekerscentra, bij toeristische diensten, enz. Het is te koop voor slechts € 2,00 en kan ook online besteld worden in de winkel van Vogelbescherming Vlaanderen. Met de opbrengst zal Vogelbescherming Vlaanderen investeren in de bescherming van de polders.

Lees meer...
 
Strenge straffen voor roofvogelzwendelaars
vrijdag 27 juni 2014

De Correctionele Rechtbank van Gent heeft deze ochtend strenge, maar gepaste straffen uitgesproken voor vier mannen die zich jarenlang schuldig maakten aan het op grote schaal roven van eieren en nestjongen van beschermde en bedreigde in het wild levende (roof)vogels. Dit dossier is het resultaat van een uitgebreid en langdurig gerechtelijk onderzoek. De vaststellingen gebeurden door de federale politie van Gent en Brussel in samenwerking met onder meer het ‘Agentschap voor Natuur en Bos’, de Belgische CITES-autoriteiten en het ‘Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen’. Het onderzoek vond ook gedeeltelijk plaats in het buitenland, onder meer in Nederland, Spanje en Groot-Brittannië. De beklaagden werden ook beschuldigd van valsheid in geschriften en witwaspraktijken. Het vonnis telt niet minder dan 307 pagina’s waarvan deze ochtend enkel de meest relevante passages werden voorgelezen. Vogelbescherming Vlaanderen stelde zich burgerlijke partij. De rechtbank verklaarde de vordering van de burgerlijke partij ontvankelijk en gegrond.

Lees meer...
 
pb-archief