Verrekijker_zonsondergang_ban.jpg

Banner Solidariteitsprijs

 

 

Europees commissaris voor Milieu is ... een Maltees
woensdag 10 september 2014

Vogelbescherming Vlaanderen begrijpt niet hoe het mogelijk is dat uitgerekend een Maltees politicus de nieuwe Europese Commissaris voor Milieu (en ook Zeevaart en Visserij) is geworden. De 64-jarige sociaal democraat Karmenu Vella is vanaf vandaag bevoegd voor milieu in de breedste zin van het woord: natuurbehoud, habitatbescherming, vogelbescherming en jacht. Dit is bijna hetzelfde als een Noord-Koreaans politicus benoemen tot voorzitter van een internationaal comité voor persvrijheid of een IS-strijder voorzitter maken van een organisatie voor godsdienstvrijheid. Het is alsof Malta met deze hoge functie een beloning krijgt voor alle inspanningen die deze kleine lidstaat sinds haar toetreding tot de Europese Unie op 1 mei 2004 op het vlak van milieu níet heeft genomen. De rotsachtige eilandenarchipel is amper 316 km² groot maar is wereldwijd berucht om de slachtingen die de vele duizenden jagers en vogelvangers er jaarlijks toebrengen onder de Europese trekvogels, zowel tijdens de najaars- als tijdens de voorjaarstrek. Malta werd daar zelfs al een paar keer voor veroordeeld door het Europees Hof van Justitie, mede dankzij een sterke campagne van Vogelbescherming Vlaanderen.

Lees meer...
 
Bereid nu al de tuinvogels hun winter voor
woensdag 10 september 2014

Ook al is september nog niet de aangewezen maand om de vogels in je tuin te verwennen met vogelvoer, het is nu wel het geschikte moment om de voedertafel buiten te zetten of de voedersilo op te hangen. Leeg, dus nog niet gevuld met wintervoer. De meeste vogels houden zich in deze periode van het jaar gedeisd omdat ze aan het ruien zijn. Veren verslijten en moeten dus elk jaar vervangen worden, net zoals wij soms aan een nieuwe jas toe zijn. Als regel gebeurt dat ruien niet in de inspannende of moeilijke broed- of trektijd. De winter met zijn voedselschaarste is eveneens ongeschikt. Daarom ruien de meeste vogels in de nazomer, tussen de broed- en trektijd in. In de ruiperiode wordt er niet gezongen en de vogels zijn duidelijk minder zichtbaar. Hun nieuwe verenpak zal er voor zorgen dat ze in topconditie zijn om een lange trektocht te maken of de koude winter te trotseren. Binnenkort zullen ze dus opnieuw in je tuin te zien zijn, helemaal in het nieuw. Om de vogels nu al te laten wennen aan de voedertafel of -silo, kan je ze maar best nu al in de tuin plaatsen.

Lees meer...
 
Vogelbescherming wint publieksprijs
zaterdag 06 september 2014

Vogelbescherming Vlaanderen heeft overtuigend de publieksprijs van 'De Standaard Solidariteitsprijs 2014' gewonnen. Dat maakt de krant bekend in haar editie van vandaag. Op pagina 37 van de krant lezen we het volgende: omdat lezers vast met andere ogen naar advertenties kijken dan journalisten of reclamemakers dat doen, hebben we sinds 2010 de prijs uitgebreid met een publieksprijs. De winnaar daarvan mag net als de winnaar van de juryprijs nog driemaal paginagroot adverteren in 'De Standaard'. Duizenden lezers brachten hun stem uit en de overtuigende winnaar is Vogelbescherming Vlaanderen geworden, met een advertentie die ontworpen werd door Choco, vóór Mercy Ships en Bond Zonder Naam. Vogelbescherming Vlaanderen is bijzonder tevreden met deze prijs. Algemeen directeur Jan Rodts: "Als vereniging die zich inzet voor het natuurbehoud en de bescherming van de fauna ben ik eigenlijk wel blij dat we niet de Solidariteitsprijs zelf hebben gewonnen want de winnaar daarvan wordt gekozen door een handvol reclamemensen en journalisten. Om de publieksprijs te winnen, moet je echt wel duizenden mensen achter jouw advertentie én haar boodschap verdienen."

Lees meer...
 
Twee zwarte ooievaars geschoten
vrijdag 01 augustus 2014
De voorbije week werden in de buurt van Crombach, een deelgemeente van Sankt Vith in de provincie Luik, twee zwarte ooievaars (Ciconia nigra) geschoten. Eén vogel werd onmiddellijk gedood, de andere moest omwille van zware letsels geëuthanaseerd worden. De daders zijn voorlopig onbekend. De populatie in Hoog-België wordt geschat op een honderdtal broedparen. Je hebt de meeste kans een zwarte ooievaar te zien als je gaat wandelen in de uitgestrekte bosgordel van Saint-Hubert en de Ardennen. De 'Division Nature et Forêts' – de Waalse tegenhanger van het Agentschap voor Natuur en Bos – is op zoek naar de dader(s) en doet daarvoor een oproep tot getuigen. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen is het moeilijk te bepalen in welk kamp de schutter moet worden gezocht aangezien de zwarte ooievaar op geen enkele manier schade berokkent aan menselijke belangen en de soort met geen enkele jachtwildsoort kan worden verward. De onvoorwaardelijk beschermde steltlopers werden dus wellicht louter voor het plezier afgeschoten. Vogelbescherming Vlaanderen hoopt meer informatie te kunnen verzamelen zodat eventueel een klacht kan worden ingediend.
Lees meer...
 
pb-archief