Boomkikker_02_ban.jpg

Ganzenvlucht 05 Banner 2013

 

 

Minister Geens beloont S.O.S. Kustpolders
donderdag 10 april 2014

De federale minister van financiën Koen Geens maakte gisteren de laureaten bekend van de projectoproep 'Duurzame ontwikkeling', georganiseerd in het kader van de verdeling van subsidies van de Nationale Loterij voor het dienstjaar 2013. De minister wil de verdeling van subsidies van de Nationale Loterij transparanter maken. Er werden projectoproepen georganiseerd in het kader van drie thema's en dit voor een totaalbedrag van 5.260.000 euro. Voor de projectoproep 'Armoedebestrijding en sociale inclusie' werd 2.410.000 euro vrijgemaakt, voor de oproep 'Duurzame ontwikkeling' 1.900.000 euro en voor de oproep 'Milleniumdoelstellingen' 950.000 euro. Voor de projectoproep 'Duurzame ontwikkeling' werden maar liefst 125 projecten ingediend bij de Nationale Loterij waaruit de jury er uiteindelijk 44 selecteerde. Het project S.O.S. Kustpolders van Vogelbescherming Vlaanderen ontvangt een subsidie van 20.120 euro. Vogelbescherming Vlaanderen is bijzonder tevreden met deze steun omdat ze meteen ook erkenning geeft aan haar ambitieus project.

Lees meer...
 
Mus op huizenjacht ...
dinsdag 08 april 2014

Op 26 en 27 april 2014 organiseert Vogelbescherming Vlaanderen samen met ABLLO opnieuw het inmiddels traditionele Huismussentelweekend om de evolutie van het huismussenbestand op te volgen. Ondertussen blijven we niet stilzitten. Op dit ogenblik worden nieuwe ideeën die mogelijke oplossingen voor de Huismus kunnen bieden, uitgetest. Iedereen kent wellicht de houten mussenappartementen die als alternatief worden aangeboden voor de vele broedplaatsen die verdwijnen onder dakpannen en in oude gebouwen. In de praktijk blijken deze appartementen nauwelijks te worden aanvaard door Huismussen. Vogelbescherming Vlaanderen ontwikkelde daarom samen met ‘Vivara Natuurbeschermingsproducten’ een nieuw nestkastmodel voor Huismussen. Niet één maar drie verschillende prototypes werden afgelopen winter opgehangen op 22 verschillende locaties. Gedurende drie jaar worden ze gemonitord. Wij hopen natuurlijk dat de Huismussen hun voorkeur voor ten minste een van deze types zullen uiten. Het model dat het beste werkt, zal uiteindelijk in productie gaan.

Lees meer...
 
300 voetbalvelden poldernatuur verdwenen
donderdag 27 maart 2014
In de zomer van 2013 trok een honderdtal medewerkers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) het veld in om de historisch permanente graslanden in de kustpolders te inventariseren. Een actualisatie die dringend nodig was om deze graslanden, die van groot ecologisch, milieu- en landbouwkundig belang zijn, te beschermen. Zeer veel van deze graslanden werden de laatste decennia omgeploegd tot akkerland. Uit het rapport dat eerder deze week verscheen, blijkt dat sinds 2005 minstens 208 hectare historisch permanente graslanden in de kustpolders verdwenen zijn, opgevuld en ingeploegd. Dat is in acht jaar tijd bijna 292 voetbalvelden of een natuurgebied met de oppervlakte en de waarden van een natuurreservaat als De Blankaart. Om meer aandacht te vragen voor deze bijzondere natuur, richtte Vogelbescherming Vlaanderen vorige maand de werkgroep S.O.S. Kustpolders op. De werkgroep heeft tot doel om het grote publiek kennis te laten maken met deze 'oerwouden op kniehoogte' en ervoor te zorgen dat deze waardevolle gebieden snel een beschermd statuut krijgen.
Lees meer...
 
Nu al Pasen op Onze-Lieve-Vrouwkerk
woensdag 26 maart 2014

Het is nu al Pasen op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in hartje Sint-Niklaas! Op basis van recente waarnemingen steeg het vermoeden dat het koppel slechtvalken meer in het schild voerde dan alleen maar wat rond de kerktoren hangen. Deze ochtend beklommen drie medewerkers van Vogelbescherming Vlaanderen en het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR) opnieuw de kerktoren om te kijken of er eventueel al iets meer aan het gebeuren was. Vorige week donderdag namen de vogelbeschermers al een eerste keer een kijkje, maar buiten man en vrouw slechtvalk en wat prooiresten op de zogenaamde 'promenade' was er niet meteen iets te zien wat zou kunnen wijzen op broedgedrag. Opmerkzame inwoners hadden opgemerkt dat een van beide vogels af en toe in een vierkant gat achter de wijzerplaat verdween. Vanmorgen werden dus alle wijzerplaten van het gigantische uurwerk nauwkeurig geïnspecteerd. En ja hoor, het vrouwtje slechtvalk lag netjes neer in het vierkante gat achter de wijzerplaat die naar het zuidwesten is georiënteerd.

Lees meer...
 
pb-archief