4planet zorgt voor huismussenpret in Schoten

4planet hielp ons en gaven de huismussen een duwtje in de rug in hun thuishaven Schoten. Lees hier het verslag van hun prachtige Scholenproject.

Bij 4planet (Act, Tell, Inspire & Connect) dragen we zorg voor de natuur hoog in het vaandel. Het is onze missie om op een kleinschalige en laagdrempelige manier samen met vrijwilligers, overheden en bedrijven projecten te realiseren die de klimaatopwarming tegengaan. Zo plantten we reeds ons eerste bos van 1200 bomen , een prestatie waar we ontzettend trots op zijn. En nu hebben we weer iets om te vieren: ons mussenproject!

Een wake-up call

Het idee voor ons mussenproject ontstond toen we van Vogelbescherming Vlaanderen hoorden dat de mussenpopulatie flink achteruitgaat en zelfs met uitsterven bedreigd wordt. Omdat mussen zich nestelen in kieren en spleten, hebben ze door de steeds betere isolatie van gebouwen moeite om geschikte broedplaatsen te vinden. Dat was een wake-up call voor ons, en we wisten meteen wat onze volgende stap moest zijn: een project om de mussen te helpen.

Onze mussen zijn onmisbaar in het ecosysteem, en we wilden ook graag kinderen dichter bij de natuur brengen. Met deze twee doelen in gedachten gingen we aan de slag. Samen met Vogelbescherming Vlaanderen doken we in de wereld van nestkasten en ontdekten we de geweldige mussenloften, speciaal ontworpen voor deze sociale vogels die in kolonies leven. We besloten de mussenloften in groepjes van drie op te hangen, precies zoals de mussen het graag hebben.

In zee met scholen

Maar we gingen nog een stap verder: we vonden een mussennestkast met een zonne-energiecamera! Hiermee kunnen we niet alleen het gedrag van de mussen buiten de nestkasten volgen, maar ook binnenin kijken. Hoe geweldig is dat?! We namen contact op met verschillende scholen, en hun enthousiasme was overweldigend. 10 Scholen uit Schoten en omstreken stapten mee in het project. We vonden zelfs een vogelexpert, Serge Boël van de Groene Karwij, die ons hielp bij het ophangen van de nestkasten.

Serge bezocht elke school om de perfecte locaties voor de nestkasten te bepalen en installeerde ze vervolgens zelf. Elke school kreeg drie prachtige mussenloften en als extraatje een nestkast met een zonne-energiecamera. Dankzij deze camera kunnen de kinderen via een tablet of smartphone zien wat er in het nestkastje gebeurt. Dit maakte het wachten op de eerste bewoners extra spannend!

Mooie resultaten

Hoewel sommige nestkastjes leeg bleven, omdat mussen kieskeurige nestelaars zijn, konden we in één van de kastjes regelmatig beweging detecteren. Het was fantastisch om te zien hoe enkele koolmeesjes (nee, helaas geen mussen maar elk vogeltje is welkom in onze nestkastjes) een nestje bouwden, pluimpjes en takjes aanvlogen, en het nestje vorm gaven. En toen… lagen er wel negen eitjes in het nestje! We zagen de mama-vogel broeden en na enkele dagen kwamen de eitjes één voor één uit. Wat een spektakel! De babyvogeltjes wachtten met wijd opengesperde bekjes tot de mama terugkwam met voedsel. We zagen zelfs hoe de mama-vogel haar jongen beschermde tegen dreigend gevaar. Zo mooi om te zien!

Enthousiast deelden we de link naar de live beelden met verschillende scholen, zodat ook zij konden meegenieten van dit wonderlijke natuurtafereel. We zijn ontzettend trots op de resultaten van ons mussenproject en hopen dat dit de eerste stap is in het helpen herstellen van de mussenpopulatie. Het was een geweldige ervaring voor de kinderen om dit proces van zo dichtbij mee te maken, en we zijn blij dat we hen op deze manier dichter bij de natuur hebben kunnen brengen.

Computerspecialist gezocht!

Natuurlijk verliep niet alles vlekkeloos. Zoals bij elk pilootproject hadden we ook te maken met kinderziekten. De camera’s gaan regelmatig (tijdelijk) offline, de link naar de beelden vervalt na enkele dagen of wordt onbruikbaar als hij met te veel mensen gedeeld wordt. Dat zijn problemen waarvoor we heel graag een oplossing zouden vinden voordat we nog meer scholen van nestkastjes voorzien.

Ben jij de computerspecialist met wat vrije tijd, een groot hart voor de mussen (of andere vogels) en vind je het belangrijk om kinderen in contact te brengen met de natuur? Laat het ons alsjeblieft weten! Je zou ons en de mussen er een enorm groot plezier mee doen! Neem contact op met Chrisje Smet via chrisje.smet@gmail.com.

Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van dit project. We kunnen niet wachten om te zien wat de toekomst brengt voor onze mussen en hopen dat we met jullie steun nog veel meer kunnen doen voor onze natuur.

P.S. Hou onze website en social media in de gaten voor meer updates en leuke nieuwtjes over onze projecten!

 

Het 4planet Team

 

 

De scholen die deelnamen aan het project:

  1. Sint- Cordula (Schoten)
  2. Sint- Lutgardis (Schoten)
  3. Sint- Lutgardis (Schilde)
  4. Campus Kajee (Schoten)
  5. Sint- Eduardus (Schoten)
  6. Bloemendaal (Schoten)
  7. Go! Veltwijck (Ekeren)
  8. ‘t Pieterke (Deurne)
  9. Heilige Familie (Schoten)
  10. Burgemeester Marnixschool (Schoten)

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte