8 beklaagden voor de rechtbank gebracht voor het houden en illegaal uitzetten van minstens 486 gekweekte fazanten voor de plezierjacht

17 september 2024

Vandaag werd voor de Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen een rechtszaak ingeleid waarbij 8 beklaagden terecht staan voor het houden van niet-reglementair geringde of ongeringde fazanten met het oog om ze uit te zetten voor de jacht in de omgeving van Hoogstraten. De beklaagden - enkelen onder hen waren lid van een zelfde wildbeheereenheid (WBE) maakten misbruik van hun functie om illegale praktijken uit te voeren.

8 beklaagden voor de rechtbank gebracht voor het houden en illegaal uitzetten van minstens 486 gekweekte fazanten voor de plezierjacht

Heterdaadprocedure levert heel wat bewijsmateriaal op

In juli 2022 startte de dienst Natuurinspectie een heterdaadprocedure na jaarlijks terugkerende meldingen over het uitzetten van tamme fazanten. Bij verschillende huiszoekingen in de daaropvolgende maanden werden de volgende vaststellingen gedaan:

  • bezit van minstens 486 gekweekte fazanten, verspreid over 5 van de 8 beklaagden,
  • aanwezigheid van heel wat fazantenveren in volières die wijzen op het eerder bezit van fazanten,
  • geen of niet-reglementaire pootringen bij de fazanten,
  • toegegeven illegale uitzet van fazanten,
  • bezit van allerlei onwettig materiaal om wilde dieren te vangen, te doden of dit te vergemakkelijken (o.a. veerklemmen, kastvallen, gifstoffen…).

Uit het dossier blijkt ook dat heel wat ongeloofwaardige en vaak tegenstrijdige verklaringen afgelegd werden, alsof het aanwezige materiaal voorzien was voor het houden van kippen of krielen. Verschillende beklaagden blijken ook tot dezelfde wildbeheereenheid (WBE) te horen.

De initiële vaststellingen in juli 2022 vormden de aanleiding voor een uitgebreid onderzoek naar het kweken en illegaal ringen van fazanten met als doel ze uit te zetten voor de jacht.

Illegaal uitzetten van gekweekte fazanten veroorzaakt grote ecologische schade

De voorgelegde feiten vormen een inbreuk op de soortenbeschermings-, jacht- en wapenwetgeving. Vogelbescherming Vlaanderen stelt zich bijgevolg burgerlijke partij in deze rechtszaak.

Free Van Rompaey, juridisch medewerker bij Vogelbescherming Vlaanderen: “Uit het onderzoek van de dienst Natuurinspectie blijkt duidelijk dat de beklaagden voor eigen ‘jachtplezier’ op grote schaal fazanten gekweekt en uitgezet hebben. Het kweken van fazanten is streng gereguleerd omdat het om een beschermde soort gaat. Het uitzetten van fazanten is sowieso illegaal. Nog opvallend is dat enkele beklaagden behoorden tot dezelfde wildbeheereenheid. Je zou nochtans mogen verwachten dat de taak van WBE leden erin bestaat om te zorgen voor duurzaam wildbeheer dat kan worden ingepast in een ecologisch verantwoord natuurbehoud. Helaas gaat het bij de feiten in deze rechtszaak puur over plezierjacht.”

De gevaren van het illegaal uitzetten van gekweekte fazanten zijn duidelijk:

  • het ecologisch evenwicht wordt verstoord,
  • het gevaar bestaat dat ziekten van gekweekte soorten zich verspreiden onder wilde soorten,
  • de vermenging van gekweekte en wilde soorten leidt tot genetische verstoring,
  • beschermde soorten worden onnodig afgeschoten.

 

Vandaag werd de zaak ingeleid. Verdere behandeling en uitspraak volgt later dit jaar.

 

Foto ter illustratie: ongeringde fazanten © Vogelbescherming Vlaanderen

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte