Door de negatieve impact van menselijke activiteiten worden wilde dieren soms noodlijdend. Het is onze plicht deze dieren op te vangen in professionele, kwaliteitsvolle opvangcentra voor vogels en wilde dieren, zodat het wild dier na verzorging terug vrijgelaten kan worden in de natuur. Vogelbescherming Vlaanderen neemt de koepelwerking op van de erkende opvangcentra voor vogels en wilde dieren in Vlaanderen.
De 10 erkende Vlaamse opvangcentra voor vogels en wilde dieren zijn dé uitgelezen plekken voor medische zorgen, revalidatie en vrijlating in de natuur nadat de dieren weer voldoende hersteld zijn. Burgers, overheidsdiensten zoals het Agentschap Natuur & Bos (ANB), de dienst CITES en Dierenwelzijn, maar ook politie en brandweer maken dankbaar gebruik van de unieke diensten van de opvangcentra.
Maar hun rol gaat verder dan dierenzorg. De opvangcentra voor vogels en wilde dieren vormen hét centrum voor het vroeg detecteren van ziektes bij wilde dieren die een invloed kunnen hebben op burgers en onze leefomgeving. Een snelle vaststelling en goede communicatie is belangrijk voor de volksgezondheid (vb. vogelgriep, covid19…), economie (vb. varkenspest, vogelgriep…) en biodiversiteit (vb. egelziekte, usutuvirus…).
Opvangcentra voor vogels en wilde dieren staan met beide voeten in het veld en zorgen met hun unieke expertise in de gezondheid van wilde dieren voor een directe link naar de burger en de overheid. Hiermee vormen ze de perfecte aanvulling op de natuurbeschermingsorganisaties en overheden die zich op beleidsniveau specialiseren in soortenbescherming.
Ze brengen ook veel mensen samen: zonder vrijwilligers zou het nooit lukken zoveel noodlijdende dieren op te vangen.
Opvangcentra voor vogels en wilde dieren zijn echter onafhankelijke, individuele vzw’s van wie de stem als alleenstaand geval niet luid genoeg klinkt. Daar helpt Vogelbescherming Vlaanderen hen bij. Onder het motto ‘Samen sterker’ verenigen we de 10 opvangcentra in de Vlaamse koepel. Om samen luider te klinken wanneer ziektes gedetecteerd worden, om expertise te delen, om ondanks de beperkte subsidies een toenemend aantal dieren op te vangen en om samen nieuwe uitdagingen rond dierenwelzijn en bioveiligheid professioneel aan te pakken.
Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.
Steun ons