Bende voor het gerecht gebracht voor illegale vogelhandel

16 april 2024

Op 16 april werd een nieuwe zaak ingeleid bij de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Een netwerk van illegale vogelhandelaars moet zich verantwoorden voor bendevorming, valsheid in geschriften (gesjoemel met aankoopbewijzen over herkomst van vogels en grootschalige ringfraude) en inbreuk op het Soortenbesluit (illegale vogelhandel). In totaal werd er voor minstens een paar € 100.000 illegaal verhandeld gedurende meerdere jaren.

Bende voor het gerecht gebracht voor illegale vogelhandel

De zaak heeft een groot internationaal karakter omdat de beklaagden verschillende routes hebben opgezet om kleurrijke siervogels (vb. blauwfazantje) illegaal in Europa binnen te smokkelen en te verkopen voor grof geld.

Het eerste proces-verbaal dateert van 2019. Na een lang en uitgebreid onderzoek van de onderzoeksrechter is het dossier nu eindelijk volledig en kan het behandeld worden in de rechtbank.

In deze zaak staan 9 beklaagden terecht, waaronder 2 vennootschappen en 2 vaders met hun zoon. Enkele van de beklaagden zijn geen onbekenden voor het gerecht. Vogelbescherming Vlaanderen stelde zich burgerlijke partij. Een uitspraak wordt verwacht tegen het einde van het jaar.

Steun onze juridische werking en help dit soort misdrijven streng te bestraffen

Wist je dat de gerechtskosten voor dit soort zaken in eerste aanleg snel oplopen tot € 3.800 – € 5.800?

Doe vandaag nog een gift

 

Foto: Het blauwfazantje (Uraeginthus bengalus), een veelgevraagde volièrevogel © Dave Montreuil – Shutterstock

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte