Beschermingsstatus voor de wolf verlaagd? Slecht idee!

1 oktober 2024

De wolf is al enkele jaren terug van weggeweest in onze contreien. Goed nieuws voor onze biodiversiteit, maar ook bron van controverse. Vorige week nam de Europese Commissie een voorstel aan om de beschermingsstatus van wolven te verlagen. Een slecht idee!

Beschermingsstatus voor de wolf verlaagd? Slecht idee!

Sinds 2018 leven er terug wolven in ons land, na 100 jaar afwezigheid. De kers op de taart voor veel natuurverenigingen die hun harde werk beloond zagen. De terugkeer kwam er niet zomaar. Wolven lijden al lang onder een onterecht slechte reputatie die ze meekregen uit sprookjes en wilde verhalen. Daardoor werden ze bejaagd, met het uitsterven tot gevolg, niet alleen in België maar ook in andere Europese landen. In 1979 kreeg de wolf door de conventie van Bern de status van beschermde soort waardoor de jacht op de soort verboden werd en de populatie zich langzaamaan terug kon beginnen herstellen. Dankzij het harde werk van verschillende natuurverenigingen in heel Europa werd er draagvlak gecreëerd voor deze sociale en intelligente dieren waardoor wolven in heel Europa opnieuw kansen kregen.

Samenleven met wolven is perfect mogelijk

Wolven zijn zeer intelligente dieren die mensen en menselijke activiteit voornamelijk zullen vermijden. Tenzij er zich buitenkansjes voordoen, zoals makkelijk bereikbaar vee. Daarom is het van groot belang dat we ons vee niet op een bordje serveren, maar het beschermen met rasters, hekken en honden. In België zien we een duidelijke positieve evolutie waar dankzij de inspanningen van bijvoorbeeld het Wolf Fencing Team en veehouders het vee beter beschermd is en er bijgevolg opvallend minder vee gedood wordt door wolven.

Het is daarnaast wetenschappelijk aangetoond dat conflicten met wolven niet opgelost worden door het doden van deze wolven. Integendeel, het doden van een wolf heeft niet alleen consequenties voor de soort zelf, maar ook voor zijn omgeving. Als sleutelsoort heeft de wolf namelijk een positieve impact op het soortenbestand. Wanneer wolven op bijvoorbeeld reeën jagen, zullen ze de zieke, verzwakte of oudere individuen uit de populatie halen. Zo blijft de populatie reeën gezond.

Europese Commissie negeert de stem van de wetenschap, natuurbeschermingsorganisaties en vele burgers

De wolf vervult dus een belangrijke rol in het ecosysteem en heeft in Europa altijd een plaats gehad. Toch diende de EU Commissie in december 2023 een voorstel in om de internationale status van wolven te wijzigen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Op deze manier zou het makkelijker worden om wolven te bejagen. Een kortetermijnoplossing die veehouder- en jagerlobby’s liever zien dan de lange termijn duurzame oplossing om beter te leren samenleven met grote roofdieren. Of de persoonlijke ervaring van de voorzitter van de Europese Commissie hier invloed op heeft gehad kunnen we niet bevestigen, maar is wel zeer toevallig. De pony van Ursula von der Leyen werd in 2022 gedood door een wolf, waarna haar houding tegenover wolven verscherpte. Dat de stem van meer dan honderden organisaties en honderdduizenden burgers genegeerd werd, is pijnlijk. Maar ook de wetenschappelijke stem die zegt dat de wolvenpopulatie in Europa nog lang niet stabiel is, werd niet gehoord. De wetenschap is het erover eens: de huidige populatie wolven heeft nog niet genoeg genetische diversiteit om gezond te zijn en blijven.

En dus is het niet verstandig om de beschermingsstatus aan te passen.

Wat nu?

Op 26 september 2024 werd het voorstel tot statuswijziging door de Europese Commissie goedgekeurd. Volgende stap is de bespreking van dit voorstel op de 44ste samenkomst van het Permanent Comité van de Conventie van Bern in december 2024. Alle leden van over de hele wereld beslissen over het toekomstig lot van de wolf, waarbij de Europese Commissie als één blok voor het verlagen van de beschermingsstatus van wolven zal stemmen.

Indien deze wijziging erdoor komt, zet dit een gevaarlijk precedent voor andere soorten die onder de Conventie van Bern bescherming genieten. Zowel Europese als exotische soorten, zoals tijgers en dolfijnen, vallen hieronder.

Gelukkig is er nog tijd om het schip te keren. Laat je stem horen in deze petitie, en help de wolf in december sterk te staan.

https://secure.avaaz.org/campaign/nl/stop_wolf_hunting_locked/

 

Foto: wolf gezien in Peer © Frederik Thoelen

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte