Telweekend huismussen

Help jij mee huismussen spotten? Wegens slecht weer verlengd tot en met woensdag 27 maart!

Het gaat niet zo goed met onze tsjilpende vrienden. Elk jaar daalt het aantal huismussen in Vlaanderen. Daar wil Vogelbescherming Vlaanderen graag – samen met jou – verandering in brengen.

Hoe kan je helpen?

Door van 23 tot en met 27 maart 15 minuutjes vrij te maken om de huismussen in je tuin te tellen. Zo krijgen we zicht op hoe het met onze huismus gaat en kunnen we gerichte actie ondernemen om haar te helpen.

Hoe meer tellers, hoe beter!

Zo doe je mee

1. Strooi de dagen voor (en na) het telweekend wat zaden in je tuin en voorzie water
2. Zet je, eventueel met verrekijker, 15 minuten voor je raam
3. Tel het aantal huismusmannetjes dat tegelijk in je tuin zitten. Enkel de mannetjes! Geen vrouwtjes, ringmussen of heggenmussen.
4. Vul het telformulier in. Geef het maximum aantal mannetjes door dat je tegelijk hebt gezien tijdens die 15 minuten tellen. Zie je eerst 5 huismusmannetjes en een paar minuten later 3 huismusmannetjes dan geef je als aantal 5 in. Tel dus niet op tot 8. Geen mussen gezien? Ook dit willen we graag weten voor ons onderzoek.

Vul het telformulier in

 

Tel enkel de huismusmannetjes

Het huismusmannetje is mogelijk te verwarren met andere kleine bruine vogels, zoals de ringmus. Als je goed kijkt kan je ze echter gemakkelijk herkennen: zwarte bef, grijs kapje en kastanjebruine mantel.

© De slimste vogelgids – Jan Rodts

Twijfel je nog of je een huismus hebt gezien? Met de apps ObsIdentify en Merlin kan je gemakkelijk vogels identificeren adhv een foto of geluid.

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte