Mensen en dieren zijn afhankelijk van elkaar en van een gezonde leefomgeving voor hun gezondheid in brede zin (‘One Health’ principe van de Wereldgezondheidsorganisatie). Het is daarom belangrijk dat we beter leren samenleven met wilde dieren.
Vogelbescherming Vlaanderen ijvert voor
De jacht op kwetsbare populaties blijft een heikel punt. De jachtwetgeving aanpassen is een werk van lange adem. Maar aan correcte en transparante jachtplannen kunnen we samen werken. Jouw bijdrage maakt een verschil voor onze wilde dieren.
Maar liefst 75% van Vlaanderen is jachtgebied. Er mag bij ons niet alleen gejaagd worden in bossen, maar in theorie ook in dorpskernen, op sportvelden, openbare domeinen en bedrijfsterreinen. Ook weilanden en privétuinen zijn vaak opgenomen in een jachtplan. En de eigenaar? Die weet vaak van niets.
Weet jij hoe het zit met jouw bos, weiland, tuin of bedrijfsoppervlakte? Mogen jagers daar hun gang gaan omdat je grond ingekleurd is als jachtgebied, zelfs als jij daar nooit toestemming voor gaf? Tijd om dat te checken én in actie te schieten. Want gelukkig is er een manier om jouw terrein uit dat immense jachtgebied te schrappen.
Schiet in actie
Ook als gemeentebestuur kan je je verantwoordelijkheid nemen en het goede voorbeeld geven. Leuven, Gent, Sint-Katelijne-Waver, Lebbeke, Tremelo… deden het al voor. Blijf niet achter!
Voor gemeentebesturen
Geen omgekeerde wereld meer
Waarom kan een eigenaar vandaag pas achteraf zeggen dat er niet gejaagd mag worden op zijn perceel? Elke eigenaar zou hiervoor zelf actief toestemming moeten geven. De huidige situatie staat haaks op het eigendomsrecht.
Een aanpassing van de regelgeving
Als er een perceel in een jachtplan wordt opgenomen, moet daar altijd een schriftelijk bewijs van zijn, óók voor de percelen met ‘historische inkleuringen’ die al van vóór 2014 deel uitmaken van een jachtplan en waarvoor er geen schriftelijke overeenkomst is.
Routinecontroles op de correctheid van de jachtplannen
Vandaag voeren de bevoegde instanties enkel controle uit in geval van een betwisting of een melding.
Een gedifferentieerde weergave van de jachtplannen op Geopunt
Een nieuwe kaartlaag moet in 1 oogopslag duidelijk maken welke jachtterreinen een aaneengesloten oppervlakte hebben van 40 ha of meer en dus bejaagbaar zijn met het geweer. Dat creëert duidelijkheid voor iedereen en maakt bovendien een betere handhaving mogelijk.
Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.
Steun ons