Schiet in actie

Schiet in actie voor correcte en transparante jachtplannen

Mag er gejaagd worden in jouw tuin?

Voorbeeldweergave Geopunt (maart 2023)

Maar liefst 75% van Vlaanderen is jachtgebied. Er mag bij ons niet alleen gejaagd worden in bossen maar in theorie ook in dorpskernen, op sportvelden, openbare domeinen en bedrijventerreinen. Ja, je leest het goed. Maar het wordt nóg straffer: ook weilanden en privétuinen zijn vaak opgenomen in een jachtplan. En de eigenaar? Die staat vaak paf.

Je zou van minder achterovervallen.

Weet jij hoe het zit met jouw bos, weiland of tuin? Mogen jagers daar hun gang gaan omdat je grond ingekleurd is als jachtgebied, zelfs als jij daar nooit toestemming voor gaf? Tijd om dat te checken én in actie te schieten. Want gelukkig is er een manier om jouw terrein uit dat immense jachtgebied te schrappen. Hoe dat moet, lees je via de link hieronder.

Ja, ik schiet in actie

 

Waarom organiseren we deze actie?

Vogelbescherming Vlaanderen ijvert in de eerste plaats voor meer ruimte voor inheemse wilde dieren. Zij voelen elke dag de impact van het samenleven met ons, mensen: dit zorgt voor veel druk op de biodiversiteit. Kleinere jachtterreinen verkleinen de druk op de open ruimte en dus ook op de wilde dieren. Zo krijgt het natuurlijke evenwicht in de ecosystemen meer kans op herstel, en dat is positief voor onze wilde soorten.

We vinden het bovendien onaanvaardbaar dat gronden zonder toestemming van de eigenaar jachtgebied kunnen zijn: dat druist in tegen het principe van het eigendomsrecht. Daarom wijzen we het beleid op de nood aan correcte en transparante jachtplannen en een ondubbelzinnige wetgeving waarbij eigenaars zélf kunnen beslissen of er op hun terrein al dan niet gejaagd mag worden.

Meer weten?

Lees hier alles over Schiet In Actie

 

Schiet In Actie als openbaar bestuur

 

Verspreid de boodschap

  Download de flyer en affiche

   

  Schrijf je gemeente aan

  Download de voorbeeldbrief

  Word lid en steun ons

  Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

  Steun ons

  Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte