Feiten en cijfers

Schiet in Actie: de overwinningen van Vogelbescherming Vlaanderen

Het jachtadministratiebesluit van 2014

In 2014 keurde de Vlaamse regering o.a. het Jachtadministratiebesluit goed. Sindsdien kunnen particuliere jachtrechthouders hun terrein ongeacht de grootte laten uitkleuren door de arrondissementscommissaris als ze een schriftelijk bewijs van het jachtrecht voorleggen. Voordien was het administratief onmogelijk om een privé-eigendom te laten uitkleuren als het perceel kleiner dan één hectare was.

En dus was de weg geopend voor actie van burgers, organisaties en gemeentebesturen!

2015 – Vogelbescherming Vlaanderen start de campagne Schiet in Actie

Wat was onze bedoeling?

  • De jachtplannen transparant en raadpleegbaar maken voor elke grondeigenaar.
  • De dubieuze inkleuringsprocedure aankaarten bij de Vlaamse Overheid.

We spoorden de Vlaamse regeringspartijen en toenmalig minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege, bevoegd voor de jacht, aan tot maatregelen om met deze onaanvaardbare situatie komaf te maken. Met succes.

2017 – jachtplannen digitaal beschikbaar via Geopunt

In 2017 zorgde de minister ervoor dat alle jachtplannen digitaal én voor iedereen online beschikbaar werden gesteld via Geopunt. De uitkleuringsprocedure voor grondeigenaars werd bekendgemaakt. Sindsdien kan je als eigenaar je terrein laten uitkleuren als jachtgebied.

2021 – aanvragen via het e-loket

Na de uitrol van Geopunt is Vogelbescherming Vlaanderen blijven ijveren voor een vereenvoudiging van de uitkleuringsprocedure. In mei 2021 volgde minister van Omgeving, Demir deze vraag. Een aanvraag indienen kon vanaf dan ook via het e-loket van de Vlaamse overheid.

2024 – gedifferentieerde kaartlaag op Geopunt

Geopunt lanceert nieuwe kaartinformatie die terreinen weergeeft die bejaagbaar zijn met het geweer (minimum 40 ha aaneengesloten oppervlakte). Dankzij de nieuwe toepassing wordt foutieve berekening nu onmogelijk gemaakt. Een belangrijke overwinning voor Vogelbescherming Vlaanderen, dankzij een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) en tussenkomst van het Agentschap Natuur en Bos.

De toekomst

Op termijn komt er ook een automatische koppeling met het kadaster, zodat je online niet langer een bewijs van eigendom moet leveren. Deze toepassing is momenteel nog niet beschikbaar voor gebruik. Vogelbescherming Vlaanderen blijft dit verder opvolgen.

 

De resultaten in cijfers

Een jachtseizoen loopt van 1 juli tot 30 juni, over 2 kalenderjaren dus. Hieronder zie je hoeveel uitkleuringen tijdens de afgelopen jachtseizoenen door privépersonen werden aangevraagd.

particuliere resultaten jachtseizoen 2023-2024

  • 1.472,5 hectare uitgekleurd
  • 868 dossiers behandeld
  • voor 2.930 percelen

 

particuliere resultaten jachtseizoen 2022-2023

  • 1.229,5 hectare uitgekleurd
  • 1.082 dossiers behandeld
  • voor 3.142 percelen

 

 

 

 

particuliere resultaten jachtseizoen 2021-2022

  • 1.028 hectare uitgekleurd
  • 724 dossiers behandeld
  • voor 2.415 percelen

 

 

7909,5* hectare uitgekleurd door particulieren de voorbije 6 jaar

De afgelopen 6 jachtseizoenen werd er in totaal in Vlaanderen 7909,5 hectare uitgekleurd. Samen zorgden jullie zo voor veel minder druk op de open ruimte en op de wilde dieren.

Vraag je je af of je grond laten uitkleuren loont? Zeker wel dus.

 

*gebaseerd op beschikbare cijfers: cijfers uit Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen zijn onvolledig voor periode 2017-2021. Voor de provincie Limburg ontbreken de gegevens uit 2017-2018.

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte