Vogel van het Jaar

Vogel van het Jaar

Vogels vertellen ons hoe het gesteld is met onze natuur, ons milieu en onze leefomgeving. Geen enkele andere dierengroep doet hen dat na. Gaat het minder goed met een bepaalde soort? Dan weten we dat er iets schort aan hun leefomgeving. En daar spelen we bij Vogelbescherming Vlaanderen op in. Want een gezonde leefomgeving voor dieren is ook een gezonde leefomgeving voor de mens.

Jong en oud kunnen kiezen uit een longlist van 12 gevederde kandidaten een winnaar. Zo zetten we elk jaar een andere inheemse vogelsoort in de spots, binnen een bepaald thema.

De verkiezing

Sinds 2005 organiseert Vogelbescherming Vlaanderen elk jaar deVogel van het Jaar verkiezing. Het grote publiek – jong en oud – brengt zijn stem uit.

Met info en acties zetten we de winnaar samen met onze partners een jaar lang in de kijker. En we geven tips aan lokale besturen, organisaties en burgers voor een optimale leefomgeving en zorg.

 

Winnaar 2024: de huismus

Sinds 16 november kennen we de vogel van het jaar 2024. De huismus! 8.402 mensen brachten hun stem uit. De huismus haalde het met 27% van de stemmen en liet daarmee de spreeuw, zwarte roodstaart, huiszwaluw en gierzwaluw achter zich.

Dit jaar vroegen we met de verkiezingscampagne aandacht voor vogels die voor hun overleving afhankelijk zijn van faunavriendelijke gebouwen. Er wordt volop gebouwd en verbouwd. Maar welke impact heeft dat op de vogels die zich in en rond gebouwen nestelen? Waar moeten zij naar toe?

De huismus verkiest de buurt van (oudere) huizen, gebouwen of boerderijen, in een groene omgeving en is dus bij uitstek een vogel die de impact voelt.

Alles over de huismus

 

 

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte