Huismus

Huismus – Passer domesticus

Al eeuwenlang de gevederde en tsjilpende buur van de mens, maar nu op de rode lijst van kwetsbare soorten.

De huismus is een algemene broedvogel in dorpen en steden die gekend staat voor zijn getsjilp. Hij is stevig gebouwd, met grote snavel en verhoudingsgewijs grote kop. Mannetjes en vrouwtjes verschillen sterk.

Hoewel hij nog vaak gezien wordt in onze tuinen, verdwijnt de huismus aan een razendsnel tempo uit onze buurt. Het is een zang- en broedvogel die graag in de nabijheid van mensen vertoeft en generaties na elkaar op dezelfde plek kan blijven wonen. We noemen hem daarom een ‘cultuurvolger’. Je vindt ze vooral in de buurt van (oudere) huizen, gebouwen of boerderijen, in een groene omgeving met bomen, struiken, hagen, open plekken en een waterpartij. Doe maar wat rommelig voor hen. Want net die afwisseling tussen groene en menselijke elementen is essentieel.

Huismussen bouwen hun nest meestal niet in bomen of struiken. Ze hebben nood aan open ruimte. Te veel bomen (meer dan 25%) verjaagt de huismus. Ze nestelen liever onder dakpannen, in kieren en gaten van gebouwen. Ook gevelbegroeiing, zoals klimop, vormt een goede plek. Of nestkasten, weliswaar in mindere mate. Al zijn ze niet te kieskeurig en gebruiken ze zelfs nestkasten van andere soorten, zoals die van de gierzwaluw.

Huismussen leven het grootste deel van hun leven in groepen of ‘kolonies’. Die kunnen variëren van enkele vogels tot tientallen paren. Om een kolonie te laten voortbestaan, zijn er minimum 10 broedparen nodig. Zijn het er minder, dan zijn de huismussen afhankelijk van toestroom van buitenaf.

© Stephen William Robinson / Shutterstock

Stem nu

Stem voor de huismus

 

Ambassadeur Begijn le Bleu (comedian)

“De huismus wordt veel te veel over het hoofd gezien, maar als je ze goed bekijkt zie je hoe mooi ze zijn. Hun geschakeerd verenkleed lijkt wel “fiftyshades of brown” te bevatten.Het is trouwens ook een soort die mee met ons geëvolueerd is vanaf dat de mens landbouwer is geworden.”

Begijn Le Bleu is comedian en fervent vogelliefhebber. Bij het grote publiek is hij bekend van het Tv-programma Foute Vrienden. Waardezoekers kennen hem echter van zijn podcast Fwiet! Fwiet! of één van zijn vele theatervoorstellingen. Sinds 2021 werkt hij, samen met Jeroen Denaeghel, aan vogelmagazine Fwiet. Binnenkort komt editie 6 uit vol met wondermooie foto’s en boeiende artikels.

Waarom ben je ambassadeur geworden van vogel van het jaar?

De meeste mensen weten dat ik een op en top vogelliefhebber ben. Ze zijn zowel mijn passie als beroep. De campagne van Vogel van het jaar vind ik belangrijk omdat vogels die wij, onterecht, “doodnormaal” vinden veel meer aandacht verdienen. Enerzijds omdat ze het vaak slechter doen dan we denken of kunnen zien maar ook wegens hun schoonheid. Een schoonheid die soms pas duidelijk wordt als je erbij stilstaat. In de media wordt nog te veel aandacht besteed aan speciale soorten en te weinig aan onze lokale soorten. Je zou nochtans gemakkelijk een 3 uur durende documentaire kunnen maken over de huismus. Het feit dat het deze keer om vijf cultuurvolgers, soorten die dicht bij de mens leven, gaat biedt ook kansen en gelegenheden. Met kleine stappen kunnen we veel bereiken; breek klinkers uit, plant wat gevelplanten, hang een nestkastje op of strooi wat voer. Wie weet als iedereen een steentje bijdraagt kunnen we zo de populaties terug omhoog krikken.

Waarom moeten mensen op de huismus stemmen?

De huismus wordt veel te veel over het hoofd gezien, maar als je ze goed bekijkt zie je hoe mooi ze zijn. Hun geschakeerd verenkleed lijkt wel “fifty shades of brown” te bevatten. Ze zijn ook niet zo alomtegenwoordig als je zou denken. Integendeel, ze gaan er sterk op achteruit de laatste jaren. Het is trouwens een soort die mee met ons geëvolueerd is vanaf dat de mens landbouwer is geworden. Eerst kwamen ze nieuwsgierig af op de zaden die er te rapen waren en langzamerhand trokken ze mee de dorpen en steden in die we optrokken. Nu we meer en meer beginnen te ontgroenen en te bouwen kan onze gevederde vriend niet meer mee. Dit moeten we beter kunnen doen.

Stem nu

Stem voor de huismus

 

Benieuwd naar de andere kandidaten?

Lees meer over de 5 kandidaten

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte