Huiszwaluw

Huiszwaluw – Delechon urbicum

Gezellig fladderende en kwetterende vogel die in kolonies broedt en eigen nesten bouwt in plaats van spleten of kieren op te zoeken.

De huiszwaluw heeft een stomp, wit en blauwglanzend uiterlijk en gevorkte staart die gelijkenissen vertoont met de boerenzwaluw. Die laatste kleurt echter roodbruin op het hoofd, heeft onbevederde poten en een opmerkelijk langere staart.

De huiszwaluw bouwde oorspronkelijk nesten tegen rotswanden, maar bij ons is het een echte cultuurvolger geworden. Huizen van baksteen en beton voldoen ook prima om een komvormig nest van klei, zand en speeksel te maken tegen de gevel. Huiszwaluwen eten enorme hoeveelheden muggen en andere vliegende insecten, die in volle vlucht worden gevangen. Ze leven vooral in open gebied, in de omgeving van allerlei soorten gebouwen en bruggen, en zoeken voornamelijk op waterrijke plekken naar voedsel.

Het zijn langeafstandstrekkers die helemaal naar tropisch en zuidelijk Afrika vliegen om te overwinteren. Ze keren tussen half april en juni terug naar onze streken. De huiszwaluw kende een grote afname op het einde van de vorige eeuw en lijkt zich tegenwoordig op een lager niveau te stabiliseren. Dit zou vooral te maken hebben met de afname aan vliegende insecten, de verdroging en verdwijning van modderpoelen en een gebrek aan geschikte nestlocaties. Huiszwaluwen zijn erg gevoelig voor het verdwijnen van nestplaatsen en houden niet van nieuwe en gerenoveerde gebouwen, maar aanvaarden gelukkig kunstnesten. De soort is overal in België aanwezig, maar kent de laatste tijd een forse achteruitgang in stedelijk gebied.

© Hugo Willocx

Stem nu

Stem voor de huiszwaluw

 

Ambassadeur Dieter Coppens (tv-presentator)

“Huiszwaluwen zijn de beste muggenvangers dus goed gezelschap op een zomeravond. Als ze dan na de zomer wegtrekken is het een gemis maar ook boeiend om na te denken over hun verre tocht naar Afrika. Het is altijd uitkijken tot de eerste zwaluwen weer terugkomen, dan weet je: de lente is begonnen!”

Dieter Coppens is grafisch ontwerper en televisiepresentator. Hij maakte programma’s zoals Down The Road en Restaurant Misverstand waar mensen met een beperking de kans krijgen om zich van een andere kant te laten zien. Ook de natuur draagt hij een groot hart toe. Zonet kwam zijn boek ‘Bos Lof’ uit waarvoor hij een jaar door Zoerselbos trok, gewapend met zijn verrekijker en camera. Het resultaat is een ode aan het bos en al zijn bewoners, dier en mens.

Waarom ben je ambassadeur van Vogel van het jaar?

Ik ben al een heel lange tijd vogelliefhebber. Vogels zijn namelijk super-interessant en een makkelijke manier om van de natuur te leren houden. Omdat ze overal zijn zijn ze ideaal om in contact te komen met de natuur. Hang in de winter wat voer rond je huis of appartement en al snel zal je de vogels tot bij jou halen. Je helpt de vogels en tegelijkertijd kan je vanuit de sofa van hen genieten. Die liefde overbrengen vind ik heel belangrijk. Veel vogels doen het namelijk minder goed en dienen beschermd te worden. Echter moet je eerst van iets houden vooraleer je het kunt beschermen. Mijn kinderen heb ik dan ook van kleins afgeleerd, zeg niet een bruine vogel maar Tjiftjaf, Vink of mus.

Waarom moeten mensen op de huiszwaluw stemmen?

De huiszwaluw is, net zoals zijn broertjes de boeren- en oeverzwaluw, een fascinerende vogel.
Het is schitterend hoe ze ingenieus een nest bouwen van modder. Jammer genoeg worden de nesten vaak aanzien als vuil omdat de jongen hun behoefte doen door hun poep naar buiten te hangen. Daarom worden er vaak nesten verwijderd, wat illegaal is, en zijn mensen terughoudend om nesten op te hangen. Overlast valt echter makkelijk te voorkomen door een plankje onder het nest te hangen of je muur wit te schilderen zodat het niet opvalt. Plus, het zijn ook de beste muggenvangers dus goed gezelschap op een zomeravond. Als ze na de zomer wegtrekken is het een gemis maar ook boeiend om na te denken over hun verre tocht naar Afrika. Het is altijd uitkijken tot de eerste zwaluwen weer terugkomen, dan weet je: de lente is begonnen!

Stem nu

Stem voor de huiszwaluw

 

Benieuwd naar de andere kandidaten?

Lees meer over de 5 kandidaten

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte