Zwarte roodstaart

Zwarte roodstaart – Phoenicurus ochuros

Bergvogel van oorsprong, maar tegenwoordig vooral in de bebouwde omgeving te vinden waar hij het ‘schoorsteenvegertje’ van onze daken vormt. Leeft het grootste deel van het jaar solitair of in paren en zingt vanop een hoge zangpost.

Dit vogeltje heeft in dorpskernen en steden met appartementsgebouwen, torens en tuinen een prima alternatief gevonden voor zijn natuurlijke, stenige leefgebied. De zwarte roodstaart houdt van warme, droge en lichte biotopen zoals daken en industrieterreinen en nestelt in spleten en holten van oude gebouwen. Hij is een zomergast, arriveert in maart en vertrekt uiterlijk in oktober om te overwinteren rond het Middellandse Zeegebied. Omwille van de roetzwarte veerkleur van de mannetjes tijdens het broedseizoen wordt hij ook wel ‘schoorsteenvegertje’ genoemd. De rode staart spreekt voor zich.

Spinnen, insecten, rupsen en langpootmuggen staan op het menu. Vliegende insecten plukken ze acrobatisch uit de lucht. In de herfst eten ze ook zaden en bessen. Het mannetje zingt het liefst vanop een hoge zangpost, bovenop een dak bijvoorbeeld. Die zang is makkelijk te herkennen: het is een luide, steeds herhaalde strofe die bestaat uit 3 delen met op het einde een typisch gekras, zoals inpakpapier dat wordt verfrommeld of een kortsluiting die zich voordoet. Ondanks zijn brede verspreiding in Vlaanderen neemt de zwarte roodstaart de laatste jaren licht af in aantal.

© Hugo Willocx

Stem nu

Stem voor de zwarte roodstaart

 

Ambassadrices Anna Schneider en Gina Coorevits (vogelwerkgroep De Duifkes)

De Zwarte Roodstaart is een mysterieuze prachtige vogel die veel mensen niet kennen. Het is nochtans een echte stadsvogel die graag op onze (platte) daken en bedrijfsterreinen nestelt. Eens je weet hoe zijn zang klinkt zal je ze ook overal horen.

Gina en Anna zijn actief in vogelwerkgroep De Duifkes, een vogelwerkgroep exclusief voor dames. Op een laagdrempelige manier willen ze mensen kennis laten maken met de wondere wereld van vogels. Dit doen ze via ontspannende maandelijkse activiteiten in Vlaanderen. Of je al 10 jaar vogels kijkt of het je eerste keer is maakt niet uit, iedereen is welkom. Naast vogels komen ook andere dieren vaak aan bod in de uitstappen. Wil je graag eens mee op stap? Hou dan zeker hun Facebook-pagina in het oog.

Waarom zijn jullie ambassadeur voor Vogel van het jaar?

Wij vinden het een unieke kans om specifieke vogels figuurlijk in de kijker te zetten. Mensen beseffen niet altijd hoeveel soorten vogels er rond ons leven. In Vlaanderen alleen leven er honderden soorten. Elke soort is uniek en deel van het groter ecosysteem. We dienen ze dan ook allemaal te beschermen. Niet enkel en alleen omdat ze mooi zijn ook maar voor de rol die ze in het systeem vervullen. Voor de vijf kandidaten kunnen we met kleine dingen al veel bereiken, bijvoorbeeld door in de winter wat voer te voorzien of een nestkast op te hangen. Het helpen van de soorten kunnen we echter pas doen als we de soorten kennen en appreciëren. Alles begint dus bij kijken.

Waarom moeten mensen op de Zwarte Roodstaart stemmen?

De Zwarte Roodstaart is een mysterieuze vogel die veel mensen niet kennen. Het is nochtans een echte stadsvogel die graag op onze (platte) daken en bedrijfsterreinen nestelt. Dit leverde hem trouwens de bijnaam “schoorsteenvegertje” op. Oorspronkelijk was het een berg- en rotsbewoner die zich door de jaren heen aan samenleven met ons heeft aangepast. Wanneer je weet hoe zijn zang, met knarsende tonen, klinkt zal je ze ook overal horen. Het is dan zeker ook de moeite om ernaar op zoek te gaan. Zoek niet in de bomen maar op je dak of op een verlaten terrein. Met zijn prachtig zwart buikje en rood staartje zijn ze een streling voor het oog.

Stem nu

Stem voor de zwarte roodstaart

 

Benieuwd naar de andere kandidaten?

Lees meer over de 5 kandidaten

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte