slimmer

‘Grote zwarte vogels’ – kraaiachtigen – behoren tot de slimste diersoorten. Volgens een Nederlands onderzoek hebben zwarte kraaien zelfs een bewustzijn, net als mensen. Geen verrassing als je weet dat kraaiachtigen sociaal en intelligent gedrag vertonen.

Slimme kraaien

Enkele voorbeelden:

Zwarte kraaien en eksters herkennen en onthouden gezichten van bepaalde mensen en slaan alarm bij soortgenoten indien nodig.

Zwarte kraaien hebben trucjes ontwikkeld om het hele jaar door aan voedsel te geraken:

  • Gereedschap inzetten – er zijn maar een handvol dieren die dit kunnen!
  • Harde okkernoten vanop hoogte laten vallen, of op een weg met veel verkeer, zodat auto’s erover kunnen rijden en hun eten hapklaar beschikbaar wordt. Soms zelfs in de buurt van een zebrapad zodat ze bij rood licht voor de auto’s in alle veiligheid hun eten kunnen oppikken.
  • Eten stelen van andere dieren, waarbij ze soms samenwerken in groep om een groter dier te belagen.
  • Kleine lapjes vlees, noten en zaden verstoppen zodat ze op een later moment nog een gemakkelijke snack hebben. Het vergt een enorme hersencapaciteit om te onthouden waar ze alles hebben achtergelaten en wanneer het ten laatste opgegeten moet worden voor het bederft. Bovendien moeten ze ook weten hoe andere dieren de voorraad niet kunnen vinden.

Lees meer

In bepaalde onderzoeken werden sommige kraaien getraind om luidop tot 7 te tellen, anderen leerden meer dan 100 woorden en tot 50 volledige zinnen. Sommigen konden zelfs stemmen van baasjes nabootsen om honden te roepen of paarden te misleiden.

Zin in slimme kraaienfilmpjes? Vogelbescherming Nederland verzamelde er enkele.

Slimme kraaien:

Ook eksters, kauwen en roeken zijn slim

Enkele voorbeelden:

Eksters zijn zeer nieuwsgierig. Waar mensen hun handen gebruiken om objecten te bestuderen, doen eksters dit met hun snavel. Als ze tijdens hun ontdekkingsspel gestoord worden, zit het object nog in hun bek en vliegen ze ermee weg. Niet om te stelen, want er is nog nooit een eksternest gevonden met waardevolle spullen erin verstopt.

Kauwen spelen graag spelletjes bij harde wind. Ze tuimelen, maken loopings en andere acrobatische trucjes. Gewoon voor hun plezier. Enkel bij dieren waar we een hogere intelligentie (naar menselijke normen) aan toewijzen, is dit soort spelgedrag gekend.

Ook bij roeken werd onderzoek gedaan naar hun intelligentie. In een laboratorium losten ze in ruil voor eten ingewikkeldste puzzels op, waarbij ze gereedschap moesten gebruiken. In het wild hebben we geen weet van roeken die gereedschap gebruiken. Dat ze dit zichzelf konden aanleren in een laboratorium wijst op uitzonderlijke intelligentie. Lees meer.

 

 

meer over de grote zwarte vogels

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte