zwarte kraai

Wordt de zwarte kraai de Vogel van het Jaar 2025?

De grootste van deze 4 zwarte vogels, al volgt de roek hem nauw op de voet. Pikzwart verenkleed, zwarte snavel en poten. Je ziet ze in stedelijke gebieden, open natuurgebieden, akkers, weiden en aan de rand van bosgebied. Als er maar eten in de buurt is.

zwarte kraai © Jogchum Vrielink

Wij-eten-alles-vogels

Dat eten mag zowat alles zijn. Meteen een van de redenen waarom er al eens gevloekt wordt op hen. Maar weet dat ze ook nuttige opruimers zijn! Zo zijn ze verlekkerd op aas – denk aan dieren die slachtoffer werden van het verkeer – waardoor ze mee onze wegen schoonhouden en de uitbraak van ziektes vermijden. Kuikens, eieren, granen en insecten, net als de inhoud van afvalcontainers staan eveneens op het menu.

Intelligent, onderzoekend en probleemoplossend

Sterft een kraai dan verzamelen de anderen errond om te achterhalen wat de doodsoorzaak is en eventueel iets te ondernemen om meer slachtoffers te voorkomen.

Kraaien kunnen ook gezichten van mensen herkennen. Denk dus niet te snel dat je hen om de tuin kan leiden met wat eenvoudige trucjes. Ze doorprikken ze niet alleen snel, maar zouden ook de bedenker ervan herkennen en andere kraaien kunnen leren wie niet te vertrouwen is.

Wie pikt mijn nest?

Zwarte kraaien zijn sociaal, maar broeden niet in kolonies. Ze blijven trouw aan hun leefgebied. De jongen zwerven na een tijd uit, op zoek naar een eigen plek.

Zwarte kraaien bouwen hun nest hoog in de bomen en gebruiken daarvoor takken, twijgen en modder voor de stevigheid, en wol, veren, gras en vacht van dieren voor een zachte binnenkant. Hoe zou je zelf zijn! Roofvogels en uilen weten die nesten ook te appreciëren en nemen ze soms in.

 

Check ook de andere kandidaten voor de Vogel van het Jaar 2025

 

Stem hier

 

Foto © Jogchum Vrielink

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte