Vogel van het jaar 2024 – de huismus

De huismus

Passer domesticus – Moineau domestique – House sparrow – Haussperling

De huismus is verkozen tot vogel van het jaar 2024. Met 27% van de stemmen bleek de huismus een echte publiekslieveling die de spreeuw, zwarte roodstaart, huiszwaluw en gierzwaluw ver achter zich liet.

De huismus volgt de putter op als vogel van het jaar 2023.

populaire soort, maar op de rode lijst van kwetsbare soorten

Iedereen heeft ongetwijfeld ooit al een huismus (Passer domesticus) gezien. In de meeste gemeentes vind je wel meerdere populaties terug van de huismus. Laat je hier echter niet door misleiden want de huismus doet het de laatste jaren niet goed. Sinds 2007 neemt het aantal huismussen zelfs met meer dan 42% af. Hij staat dan ook op de rode lijst van kwetsbare soorten.

Habitat

De huismus verkiest de buurt van (oudere) huizen, gebouwen of boerderijen, in een groene omgeving. Bij voorkeur een rommelige indeling waar struiken, bomen, groene en grijze open ruimte, waterpartijen en schuil- en nestmogelijkheden in elkaars buurt liggen.

Nestplaats

Huismussen zijn koloniebroeders. Een gezonde kolonie bestaat uit een 20-tal paartjes. Nesten worden gemaakt in gaten en kieren van gebouwen, onder dakpannen en in mussenloften. Ze zijn dus volledig afhankelijk van menselijke bebouwing. Huismussen gebruiken vaak meerdere jaren hetzelfde nest.

Voedsel

Het dieet van een huismus bestaat voornamelijk uit zaden, tafelrestjes en in mindere mate insecten. De jongen worden bijna uitsluitend gevoederd met insecten, waaronder heel veel bladluizen.

Broedperiode

april-september, 2 tot 3 maal per jaar 4 tot 6 eieren

Hoe herken je de huismus?

Meneer en mevrouw huismus zien er verschillend uit.

De mannetjes hebben een grijs petje met kastanjebruine zijkanten, grijze wangen en grijs onderlichaam. Daarnaast hebben ze een witte vleugelstreep en zwarte bef. Hoe groter deze twee zijn hoe meer aantrek ze hebben bij de vrouwtjes.

De vrouwtjes hebben een egaler lichtbruin kleed en een opvallende wenkbrauwstreep achter het oog.

Een mannelijke huismus is mogelijk te verwarren met een ringmus, maar je kan ze gemakkelijk uit elkaar houden doordat de huismus groter is en een grijs petje heeft.

Lengte: 14 – 16 cm

Spanwijdte: 21 – 25,5 cm

Gewicht: 19 – 25 g

Zang van de huismus

© De slimste vogelgids, Jan Rodts

Red de huismus – draag je steentje bij

Vogelbescherming Vlaanderen zet zich al jaren in voor de huismus met sensibiliseringscampagnes en dataverzameling via het Huismussentelweekend. In 2024 drijven we die acties nog op want de kiezer was duidelijk: de huismus moet gered worden.

Ga alvast zelf aan de slag met het stappenplan om je huis, tuin of balkon om te toveren tot een musvriendelijke plek.

Red de huismus

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte