De broedperiode is gestart. Wat kan je doen?

1 april 2024

In het voorjaar broeden er veel verschillende soorten dieren. Help mee om de dieren in alle rust te laten broeden. En ontdek waar je terecht kan als je een jong dier (in nood) vindt.

De broedperiode is gestart. Wat kan je doen?

Jonge vogel gevonden

Volg het stappenplan

Jonge ree of haas gezien

Raak deze zeker niet aan. Moederdieren verstoppen hun jongen op verschillende plaatsen en komen een paar keer per dag zogen of het naar een andere plaats brengen. Indien er de hele dag geen moederdier is langs geweest, neem dan contact op met het dichtstbijzijnde wildopvangcentrum.

Wildopvangcentra in je buurt

Honden aan de leiband

Wanneer je gaat wandelen in de natuur met je hond, leg deze dan zeker aan de leiband. Ook als je hond naast je wandelt en maar af en toe van het pad duikt om ergens te snuffelen, werkt dit verstorend voor verschillende dieren. Uit schrik lopen ze zich te pletter, geraken ze gekwetst of worden ze (per ongeluk) gedood door een hond die denkt dat het een spel is. Daarnaast kan het geurspoor dat een hond achterlaat de moederdieren angstig maken waardoor ze niet naar hun jong terugkeren.

Agentschap Natuur en Bos geeft in haar campagne tips om je hond tijdens een wandeling uit te dagen zonder de natuur te verstoren

Tips voor je hond

Katten ’s nachts binnen

Probeer je kat tijdens het broedseizoen zeker ’s nachts binnen te houden. Vooral tuinvogels zoals merels, mussen, winterkoninkje, mezen en roodborstjes varen daar wel bij.

 

Foto: pimpelmeesjongen in nest © Leentje De Witte

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte