15 december 2022
Het is de putter die zich in 2023 een jaar lang Vogel van het Jaar mag noemen! De putter wist 15% van alle stemmers te overtuigen en gaf onder andere de gierzwaluw, staartmees en merel het nakijken.
Op 1 januari 2023 lost de putter dus de kievit af als Vogel van het Jaar. Onze winnaar kreeg 775 stemmen achter zijn naam. Daarmee hield hij behoorlijk gemakkelijk zijn concurrenten af. De acrobatische gierzwaluw klopte met 588 stemmen of 11,7% van de stemmen af op de tweede plaats. Voor de derde plaats waren we getuige van een spannende nek-aan-nekrace tussen de staartmees en de merel: uiteindelijk trok de staartmees met 576 stemmen aan het langste eind.
Putters herken je vrij eenvoudig aan hun rood-wit-zwarte kop en gele vleugelstreep. Het mannetje en vrouwtje zien er hetzelfde uit. Een volwassen putter is ongeveer 10 à 13 cm groot: groter dan een pimpelmees, kleiner dan een koolmees.
Putters zijn vinkachtigen, vele vogelkenners noemen putters trouwens ostentatief bij hun andere naam: distelvink. Net zoals hun grotere neef, zijn putters of distelvinken zaadeters. Ze hebben een zwak voor de zaden van o.a. de distel, kaardenbol, klit, zonnebloem, teunisbloem en paardenbloem.
De putter voelt zich tegenwoordig goed thuis in het dichtbevolkte Vlaanderen. Boomgaarden, groene dorpen en steden en ruige plekjes met wilde kruiden genieten hun voorkeur. Ze vinden – mits de juiste omstandigheden – ook hun weg naar onze tuinen en voedertafels.
Dan doe je er goed aan om een plekje in jouw tuin te voorzien voor planten zoals de kaardenbol, zonnebloem of teunisbloem. Je kunt een putter ook verleiden met een zadenmengsel met voornamelijk kleine zaadjes aan je voedertafel of -silo. En dan maar duimen dat de Vogel van het Jaar zich neervlijt in jouw tuin!
Geen geluk? Geen nood! Zelfs als de putter geen acte de présence komt geven in jouw tuin, kan je nog terecht bij Vogelbescherming Vlaanderen, dat in 2023 een podium zal geven aan dit mooie prijsbeestje!