Deze wilde dieren werden in 2024 het vaakst opgevangen in Vlaamse opvangcentra

10 april 2025

Het afgelopen jaar werden er in de Vlaamse Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren 38.063 wilde dieren binnengebracht. Dat hebben we bij Vogelbescherming Vlaanderen berekend op basis van de cijfers van de verschillende centra.

Deze wilde dieren werden in 2024 het vaakst opgevangen in Vlaamse opvangcentra

Egel werd het vaakst opgevangen

Het dier dat in 2024 het vaakste werd binnengebracht, was opnieuw de egel”, zegt collega Bram Renmans, coördinator voor de opvangcentra. “Verspreid over de verschillende opvangcentra werden er het afgelopen jaar maar liefst 8.347 opgevangen.”Hebben de twijfelachtige eer om mee op het podium te staan: de houtduif (5.693 gevallen) en de merel (1.852 gevallen). De ekster, recent nog verkozen tot Vogel van het Jaar, werd 786 keren opgevangen. Hij haalt nipt de top 10.

Hoewel de egel het meest opgevangen dier is bij de opvangcentra, is het aandeel zoogdieren in de cijfers redelijk beperkt: 25.728 van de 38.063 opgevangen wilde dieren (67,6%) zijn vogels. In slechts 31,7% van de gevallen gaat het om zoogdieren (12.071). Daarnaast vonden ook 166 amfibieën, 58 reptielen, 28 vissen en zelfs 12 ongewervelden hun weg naar één van de opvangcentra.

Iets meer dan een vierde van de dieren (26%) die hun weg vinden naar de opvangcentra zijn jonge dieren die uit het nest gevallen zijn of die hun ouders verloren hebben. In 15,5% van de gevallen gaat het om een verzwakt dier, 6% van de dieren zijn ziek en 10,5% zijn gewond of hebben een breuk. Opvallend: in 6% van de gevallen speelde een kat een vastgestelde rol in de reden waarom het dier in het opvangcentrum belandde. Het reële aantal slachtoffers van katten ligt ongetwijfeld hoger, want van veel verzwakte en gewonde dieren zijn geen data over de precieze oorzaak beschikbaar. Andere bekende boosdoeners zijn het verkeer (5,6%), ramen van gebouwen (4,7%) en honden (1%).

Top 10 van meest opgevangen wilde dieren

  1. Egel – 8.347 (-)*
  1. Houtduif – 5.693 (-)
  1. Merel – 1.852 (+1)
  1. Turkse tortel – 1.456 (-1)
  1. Kauw – 1.374 (-)
  1. Huismus – 1.320 (-)
  1. Koolmees – 1.127 (+1)
  1. Zilvermeeuw – 1.063 (+1)
  1. Wilde eend – 1.061 (-2)
  1. Ekster – 786 (-)

*Tussen haakjes merk je het positieverschil ten opzichte van 2023.

Afbeelding van een fuut die gewassen wordt in VOC Oostende

Een fuut die gewassen wordt in VOC Oostende (foto: VOC Oostende)

Professionele centra die meer doen dan opvang

“De opvangcentra voor vogels en wilde dieren zijn uitgegroeid tot professionele centra die veel meer verantwoordelijkheden hebben dan louter opvang van inheemse wilde dieren”, legt Renmans uit. “Ze vervullen essentiële eerstelijnstaken en spelen een cruciale rol in natuurbehoud, dierenwelzijn, educatie en ziektebewaking. Wist je dat ze het afgelopen jaar 187 interventies deden en meer dan 16.800 kilometers aflegden in het kader van ziektebewaking en kadaverophaling ? Of dat ze 557 dieren lieten screenen op ziektes als vogelgriep en covid? Dankzij hun tomeloze inzet doen ze een onmisbare bijdrage op het vlak van biodiversiteit en volksgezondheid.“

“Bovendien geven ze elk jaar hun kennis door aan duizenden burgers en scholieren. De VOC’s zijn echte kenniscentra, waar mensen terecht kunnen met hun vragen over omgang en conflictsituaties met wilde dieren, en ze leren er op welke manier ook wij als mens een gevaar vormen voor hen. Ooit al eens stilgestaan bij hoe desastreus een robotmaaier kan zijn voor een nietsvermoedende egel?

Bijkomende steun en middelen nodig

“Als koepelorganisatie van de opvangcentra verzamelen we alle gegevens in een databank”, legt Renmans uit. “Die stelt ons in staat om trends in de opvang van noodlijdende wilde dieren bloot te leggen en gerichte onderzoeksvragen te beantwoorden. Dankzij de kennis die voortkomt uit die data willen we vanuit Vogelbescherming Vlaanderen een betere samenwerking tussen de opvangcentra creëren, wetenschappelijk onderzoek ondersteunen, succesvollere natuurbescherming aansturen en de beleidsmakers overtuigen om extra middelen vrij te maken. Want, we moeten eerlijk zijn, die extra middelen zijn broodnodig om de werking van de VOC’s verder te professionaliseren.”

 

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte