Een roofdier/roofvogel valt je huisdieren aan

Roofdieren (vos, bruine rat, buizerd, sperwer…) zijn opportunisten: ze laten een makkelijk hapje niet liggen. Ze zijn vaker in onze tuinen te zien omdat er daar voldoende voedsel te vinden is. Een roofdier doden heeft maar een tijdelijk effect: omdat het territorium vrij komt zal een ander individu zijn plaats innemen.

Pas een van de preventieve maatregelen toe

Meer info vind je hier.

Bescherm je huisdieren (kleine schaal)
Een goed afgesloten nachthok met een luikje dat je ’s avonds sluit en ’s ochtends weer is een simpele methode. Plaats eventueel een automatisch luikje met lichtsensor indien je zelf geen tijd of zin hebt om iedere dag het nachthok af te sluiten.

Bescherm je huisdieren (grote schaal)
Aangezien vossen makkelijk over een obstakel van anderhalve meter hoog kunnen springen, is de omheining best minstens 1,60 meter hoog. Een strak gespannen draad met een maaswijdte van 3 à 4 cm bemoeilijkt het klimmen. Als je de bovenzijde van de omheining naar buiten plooit onder een hoek van ongeveer 45 graden is het voor vossen praktisch onmogelijk om over de afsluiting heen te klauteren. Hou er rekening mee dat een aanpalende muur, een tuinhuis of stevige struik hen een ideaal opstapje geeft om bij de kippen te geraken.

Als alternatief kan je schrikdraden voorzien. Breng een eerste draad aan op ongeveer een halve meter hoogte en een tweede helemaal bovenaan de afsluiting (minstens 1,6 meter hoog).

Als je de draadafsluiting een halve meter diep in de grond stopt, houdt dit dieren tegen die graven.

Tegels, betonplaten of een platliggende strook gaas aan de buitenzijde van de omheining geven hetzelfde resultaat. Vossen graven steeds met hun neus tegen de draadafsluiting, ze denken er immers niet aan om vóór de tegels te beginnen graven.

Heb je een hond? Laat hem in de tuin loslopen en hij beschermt jouw kippen. Vossen en steenmarters zullen aanwezige honden immers mijden.

Een roofvogel kan je weren door een net over het verblijf te spannen.

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte