De grote bonte specht is steeds vaker in onze tuinen te zien. Van nature maken de mannetjes verschillende nestholtes waarvan het vrouwtje eentje kiest om haar eieren in te leggen. Zit er een (spouw)holte of poreus isolatiemateriaal achter je houten daklijst of crepigevel? Dit simuleert een oude boom waar makkelijk een holte uit te timmeren is voor een specht, op zoek naar een nestplaats of voedsel (insecten).
Oorzaak wegnemen
Om in tussentijd de overlast te verhelpen moet je de oorzaak van de specht zijn aanwezigheid proberen weg te nemen: blokkeer zijn drumplaatsen, verdelg insecten waar hij op afkomt, blokkeer plaatsen waar hij nestholte wil maken en/of zorg dat de ruimte achter de gevel wordt opgevuld dat het holeffect van de achterliggende ruimte permanent wegneemt. Dit heeft sowieso het langste en beste effect. Als dat niet of moeilijk kan, moet je preventief te werk gaan. Via tal van mogelijkheden heb je verschillende opties die een wisselende werking hebben: het zal dus zaak zijn om te kijken wat het beste voor jou past en te installeren of aan te passen is. Als iets niet meteen werkt, kan je je preventieve maatregel altijd verplaatsen of aanpassen. Heeft dat ook geen effect, ga dan op zoek naar een andere maatregel. Een combinatie van enkele maatregelen kan ook een groter resultaat geven dan eentje.
Afschrikken met reflecterende elementen
Spechten houden niet van reflecterende objecten of voorwerpen met een hoge glans of spiegelbeeld. Je kan dus in de buurt waar ze overlast veroorzaken reflecterende tape, plaatjes, aluminiumfoliestrips, kleine spiegeltjes, oude cd’s, … ophangen. Als deze voorwerpen ook nog kunnen wapperen in de wind, heb je een extra prikkel die mogelijk de specht kan weghouden.
Afschrikken met bewegende elementen
Voorbeelden hiervan zijn: windmolentjes, ballonnen, wapperende linten, reflecterende roofvogelogen gespannen op een draad, vlaggen, windzakken …
Vorige gemaakte gaten opvullen of afschermen:
Misschien is het mogelijk om tijdens de reparatie de vorige gemaakte gaten op te vullen met een stevig materiaal of de gaten afdekken met een stevige laag (ijzeren plaatje, aluminium dakprofiel, een rubberen mat of laag over de daklijst of -rand leggen …) die de specht niet kan uithakken. Hiermee bescherm je niet de rest van je gevel maar het feit dat de specht op deze plaatsen al een nestpoging heeft gedaan kan betekenen dat hij dit de beste plekjes van je gevel vindt.
Speel een alarmroep af:
Een alarmroep maken spechten bij het zien van een roofdier (een roofvogel, steenmarter …). Het afspelen van zulk geluid kan de specht op je huis doen geloven dat zijn leven in gevaar is als hij nog langer blijft zitten. Alarmroepen om te downloaden vind je hier. Daarnaast kunnen ook alarmroepen van de natuurlijke roofdieren haviken slechtvalk eventueel helpen.
Afschrikken met roofdierensilhouetten:
Je kan gebruik maken van roofvogelsilhouetten die je op je dakrand kan installeren, al dan niet op een bewegende, flexibele paal zodat het lijkt alsof de roofvogel ook beweegt door de lucht. Je kan bijvoorbeeld ook een oude tuinslang gebruiken, hierop zwarte zigzagpatronen schilderen en deze op de dakrand leggen. Op die manier boots je een slang na: de zwarte zigzagpatronen zijn opvallend voor vogels om de zwarte kleur voor hun opvallend kleurt: zij zien kleuren namelijk in het UV-spectrum.
Achterliggende ruimte (isolatieruimte) opvullen/verstevigen:
Bestaat de isolatielaag achter de beklede gevel uit een zachter materiaal? In de natuur maken spechten hun nesten in zacht hout (berk of dood hout). Het hout, crepi en/of achterliggende isolatie zijn eveneens zacht en vormen daardoor een aantrekkelijke plek om een hol uit te hakken. Als je gevel op bepaalde plekken zacht genoeg is, zal een specht dit merken.
Vorige gemaakte gaten verbergen door nestkast:
Als de specht toch niet van je gevel is weg te houden, kan je misschien ook je herstelde gaten verbergen door een echte spechtennestkast over die plaats te hangen. Een voorbeeld hiervan vind je in deze link van onze webshop bij partner Vivara. Het is een nestkast van zacht berkenhout en de opening is te klein om er meteen in te kruipen. Maar dit speelt in op het natuurlijke gedrag van een specht: hij zal zelf de opening vergroten om zijn nestholte te maken. Door een paar nestkasten op te hangen, geef je de specht genoeg nestplaatsen en vermijd je dat hij de gevel gaat gebruiken om uit te hollen. Je kan ook een ander model van spechtennestkast gebruiken, let dan wel op het gebruik van een zachte houtsoort en dat de opening zelf kan worden vergroot door de specht. Je kan dit effect ook verhogen door meerdere spechtennestkasten op meerdere plaatsen op je gevel hangen.
Spechtennestkasten/drumplaatsen aanbieden op andere plaatsen:
Hetzelfde principe als de vorige methode, maar je verspreidt nu de spechtennestkasten over de tuin naast of in de buurt van je appartementen. Let wel dat je de nestkast(en) hoog genoeg hangt: om niks aan het toeval over te laten, hang je ze idealiter zo hoog als de hoogte van je voormalige gevelgaten. Zo niet, minimaal 2m is een must, hoogtes boven de 3m genieten echter de voorkeur. Als de specht op je huis, schoorsteenpijp, brievenbus, oude tv-schotel komt om al roffelend zijn territorium af te bakenen, dan kan je zijn roffeldrang verleggen naar andere ‘drumplaatsen’: een nabijgelegen holle boom, stronk of ander hol voorwerp in de buurt aanbieden zodat hij van je gevel of muur blijft.
Gevel tijdelijk gedeeltelijk/volledig afdekken of beschermen:
Dit zal hoogstwaarschijnlijk de duurste of technisch uitdagendste manier zijn: scherm je gevel of de probleemdelen ervan af door netten (netten die ook worden gebruikt in de fruitteelt om boomgaarden af te schermen bijvoorbeeld) of (kippen)gaas. Zorg dat je het net een paar centimeter van je gevel of plaats van overlast hangt. Zo kan een specht zich niet meer vastklampen op je gevel en ook niet meer een holte uit timmeren