Als je toch een broedend paartje in je schouw hebt …
Dan moet je wachten tot na het broedseizoen (van maart tot eind augustus). De vogels, hun nesten, eieren en nakomelingen zijn wettelijk beschermd. Als de jonge vogels na een dikke maand (>30 dagen) zijn uitgevlogen kan je het nest opruimen.
Kijk of er vogels in je schouw willen broeden
Vanaf begin februari begint voor verschillende vogels het voorbereidende werk voor het volgende broedseizoen. Bosuil is een van de vroegste vogels die zelfs al begint met eieren leggen in februari, de rest volgt vanaf maart. Een goede indicatie is ook als je vogel van binnen in de woonkamer, waar de schouw uitmondt, hoort roepen. Zeker kauwen zijn zeer vocaal en ‘babbelen’ tegen elkaar als ze op ontdekkingstocht zijn, het getik van vogelpootjes op de boven- of binnenkant van de schouw en het geroep hoor je tot beneden.
Let op vogels die op en af vliegen met takjes: dat is hét teken dat ze een nest aan het bouwen zijn in je schouw.
Let ook op stukjes roet, vuil, steentjes … die naar onder komen en in je kachel opstapelen: dat is een teken dat er iets in en uit je schouw kruipt. Vogels gebruiken hun pootnagels en bek om op de ruwe binnenkant van een schouw naar binnen en naar buiten te kruipen. Bij dat manoeuvreren valt er al eens een stukje aangekoekte roetresten naar beneden.
Zijn er vogels geïnteresseerd in een schouw die buiten gebruik is? Dan kan je ze ook laten zitten: als de vogels makkelijk in en uit je schouw kunnen kruipen, dan is er geen gevaar voor hun en voor ons. Het is geweldig om te zien hoe ze zo dicht bij onze huizen een gezin stichten en groot brengen!
Sluit de schouwmond af
Om te beletten dat vogels in jouw werkende schouw broeden, verhinder je best de toegang tot de schouw via de schoorsteen. Sluit dus de schouwmond van zowel een oude als een gebruikte schouw af een met een inox of ijzeren schoorsteenkap met kleine openingen (in horizontale uitvoering max. 5cm van elkaar of doorsnede) of een metalen roostertje (kippengaas, ijzerdraad, inox …) met mazen van kleiner dan 5cm, 3cm doorsnede is aanbevolen. Op die manier kan de rook nog naar buiten en de vogel niet meer naar binnen.
Je kan zelf ook ander stevig materiaal gebruiken of een eigen afsluiting maken. Zorg ervoor dat de hoeken en zijkant van het roostertje stevig vast zitten. Je kan het roostertje vastmaken met enkele materialen (bekijk wat voor jou technisch het beste past en mogelijk is en laat je helpen door een professionele dakwerker die veilig te werk gaat):