Herstel van leefgebieden cruciaal voor bescherming van akker- en weidevogels

15 mei 2025

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) publiceerde gisteren (14 mei 2025) een nieuw rapport over predatiedruk bij populaties van grondbroedende akker- en weidevogels in Vlaanderen. Bij Vogelbescherming Vlaanderen zijn we blij met de aandacht voor deze kwetsbare soorten, maar willen we toch benadrukken dat predatiebeheer slechts een klein stukje is van een veel groter verhaal. Volgens ons moet herstel van leefgebieden altijd de centrale doelstelling blijven.

Herstel van leefgebieden cruciaal voor bescherming van akker- en weidevogels

“Wie écht werk wil maken van een duurzaam herstel van akker- en weidevogelpopulaties, moet inzetten op een én-én-én-verhaal,” aldus collega June Heene. “Predatiebeheer kan een ondersteunende rol spelen, maar zonder habitatherstel blijft elke ingreep dweilen met de kraan open.”

Predatiebeheer: niet zomaar, niet overal, niet altijd

Het INBO-rapport bevestigt dat predatiebeheer, zoals het bejagen van vossen in functie van boerenlandvogels, enkel onder zeer specifieke, lokale omstandigheden effectief kan zijn. Predatiebeheer heeft enkel effect op de lokaal beheerde populaties. Daarenboven is het cruciaal om zulke maatregelen te beperken tot duidelijk afgebakende perioden, om onnodige verstoring van andere soorten te vermijden.

“Een te generieke toepassing van predatiebeheer is niet alleen inefficiënt, maar kan ook nefaste gevolgen hebben voor het ecosysteem,” aldus Heene.

Het rapport bevestigt dat predatiebeheer veel meer omvat dan alleen dodelijke middelen. Niet-dodelijke, preventieve maatregelen — zoals werken aan habitatherstel en aanpassingen in het landschap om predatoren te weren — verdienen volgens het rapport de voorkeur en kunnen op lange termijn doeltreffender zijn.

"Zonder habitatherstel blijft elke ingreep dweilen met de kraan open."

- June Heene

Nood aan totaalvisie en natuurherstelwet, niet aan uitbreiding bejaging

Het rapport concludeert dat duurzaam herstel van populaties grondbroedende vogels alleen mogelijk is via structureel habitatbeheer. Dit sluit naadloos aan bij de Europese Natuurherstelwet, die lidstaten verplicht om landbouwecosystemen te herstellen. Predatiebeheer zonder deze structurele aanpak is zinloos.

“We willen ook waarschuwen voor het verder verruimen van bejagingsmogelijkheden, zoals versoepelingen inzake soorten, aantallen en perioden. Dat is een carte blanche voor symptoombestrijding en ondermijnt elke poging tot duurzaam beheer,” besluit Heene.

 

Predatiedruk = de druk die predatoren (= roofdieren, roofvogels) uitoefenen op de populaties van grondbroedende akker- en weidevogels door te jagen op hun eieren, jongen en volwassen vogels.

 

Predatiebeheer = het controleren van de populaties predatoren op lokaal niveau, door middel van dodelijke én niet-dodelijke middelen.

 

Predatiebeheersing = het controleren van de populaties predatoren op lokaal niveau, door middel van dodelijke middelen.

 

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte