Telweekend huismussen: nog geen positieve kentering

7 april 2023

Het Huismussentelweekend van 25 en 26 maart heeft niet voor verrassingen gezorgd. De grootte van huismussengroepjes blijft gemiddeld laag, te laag om gezonde populaties in stand te houden.

Telweekend huismussen: nog geen positieve kentering

Het Huismussentelweekend van 25 en 26 maart heeft niet voor verrassingen gezorgd. De grootte van huismussengroepjes blijft gemiddeld laag, te laag om gezonde populaties in stand te houden. Ondanks het slechte weer telden meer dan 2900 mensen uit heel Vlaanderen en Brussel mee.

Hoewel groepsgroottes van 10 broedpaartjes of meer nodig zijn om de populatie in stand te houden, komt dit slechts bij 1 op 5 tellingen (21,73%) voor. Dat wil zeggen dat 80% van de huismussengroepen het moeilijk zal hebben om te overleven. Ongeveer 17% van de tellers gaf aan helemaal geen huismussen gezien of gehoord te hebben. De resultaten van 2023 liggen in de lijn van de twintig voorgaande jaren.

Hagen en struiken

Uit de resultaten blijkt dat vooral (groenblijvende en/of bladhoudende) hagen en struiken en voederplaatsen een positieve invloed hebben op de aanwezigheid van huismussen. “Wie punten wil scoren bij de huismus, moet zorgen voor voldoende schuil-, nest- en voedselgelegenheid. Met een haag of enkele struiken zorg je alvast voor veiligheid en voedsel. Verder is het toch vooral de som van verschillende elementen waarmee je een huismussenkolonie een plezier doet. Met een geïsoleerde bloemenborder of waterschaal zal het je niet lukken. Combineer deze met nestkasten, een rommelig hoekje en eventueel een kippenren en je maakt meteen al meer kans”, adviseert Niels Luyten, woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen.

Inspanningen nodig voor positieve kentering

Uit de resultaten valt nog af te leiden dat een monotoon groen gazon alleszins niet in de smaak valt. Ook wie een boom in de tuin heeft staan, zal daar niet noodzakelijk huismussen mee aantrekken, al bieden bomen voor veel andere vogels en dieren natuurlijk wel weer een aangename rust-, nest- of voederplek.Meer lange termijnonderzoek zal nodig zijn om verdergaande conclusies te trekken met betrekking tot de relatie met de omgeving en bebouwing.

“Om een positieve kentering in de telresultaten teweeg te brengen, hopen we dat de burger zich meer bewust wordt van de leefbaarheid van zijn of haar omgeving. Een musvriendelijke inrichting biedt immers tal van voordelen voor mens en dier.”

Antwerpen boven

Ook de geografische spreiding van de huismussentellers bleef overigens stabiel: in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen werd opnieuw het meest geteld, voor Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Limburg. In Brussel werd het Huismussentelweekend nauwelijks opgepikt.

Het Huismussentelweekend wordt sinds 2002 georganiseerd door Vogelbescherming Vlaanderen, Abllo vzw en de vakgroep Terec van de Universiteit Gent.

Woordvoerder

Niels Luyten | +32 (0)489 91 22 58

niels.luyten@vogelbescherming.be

Meer info

https://www.vogelbescherming.be/huismussentelweekend/

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte