Vermust: de huismus

Tel mee huismussen op 25 en 26 maart

Opsporing verzocht: tel mee op 25 en 26 maart 2023

Het gaat niet al te best met onze huismussen. Daarom brengt Vogelbescherming Vlaanderen al meer dan 20 jaar hun populatie in kaart. Want alleen zo kunnen we effectief iets doen aan de achteruitgang van de soort. Hoor jij nog mussen tsjilpen in je buurt? Laat van je horen op 25 en 26 maart.

Waar is de huismus?

Vogelbescherming Vlaanderen telt de huismussenpopulaties in Vlaanderen en in Brussel sinds 2002. Zo weten we dat onze huismussenkolonies steeds kleiner worden, en de kans op een nageslacht ook. Als er geen musjes meer uit het ei komen, brengt dat het voortbestaan van de kolonie in gevaar. Waarom die aantallen blijven afnemen? Huismussen vinden in de stad en op het platteland steeds minder eten, minder plaats om een nest te bouwen en minder plaats om te schuilen.

Meer weten? De resultaten van 20 jaar tellen, samen met inzichten over hoe we de huismus vandaag kunnen helpen voor grotere kolonies morgen, vind je in een overzichtelijk rapport (2002-2021).

Huismussenrapport: conclusies na 20 jaar huismussen tellen

Wat huismussen over jouw buurt vertellen

Benieuwd hoe leefbaar jouw buurt is? Tel dan eind maart de huismusmannetjes. Weinig mussen wijzen op weinig voedsel én weinig nest- en schuilgelegenheid. Spot je wel veel tsjilpende huismussen? Dan is er in jouw omgeving veel groen en water: goed voor meer rust, meer ruimte en een betere gezondheid voor mensen en dieren.

Warme oproep: tel mee op 25 en 26 maart

We hebben véél huismussentellers nodig. Hoe meer tellers, hoe beter we de huismussenpopulaties en hun evolutie in kaart kunnen brengen. Jij doet toch ook mee?

Ik tel mee

 

Zo tel je mee

  1. Ga zaterdag- of zondagochtend 10 minuten buiten staan.
  2. Tel de huismusmannetjes in je buurt: zo herken je de mannetjes
  3. Vul het telformulier in

Wil je meer doen?

Je tuin en je huis musvriendelijk inrichten is heel eenvoudig. Benieuwd?

Volg deze tips

Word lid en steun ons

Vanaf € 20 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte