Vermust: de huismus

Red de huismus

Kwetsbare vogel

De huismus is al eeuwenlang de gevederde buur van de mens. Hoewel ze nog vaak gezien wordt in onze tuinen, verdwijnt ze aan een razendsnel tempo uit onze buurt. Sinds 2016 valt ze zelfs onder de categorie kwetsbaar op de Vlaamse Rode Lijst. Nochtans is de huismus een beschermde soort (Soortenbesluit 2009).

Helaas een alleszeggende realiteit over de leefbaarheid van de woonomgeving voor dier én mens.

Waar is de huismus?

Vogelbescherming Vlaanderen houdt de huismus al lang in het oog. Sinds 2002 organiseren we het jaarlijkse huismussentelweekend in maart. Na meer dan 20 jaar huismussen tellen, moeten we concluderen dat de toestand van de huismus in Brussel en Vlaanderen er niet op vooruit is gegaan. Zo weten we dat onze huismussenkolonies steeds kleiner worden, en de kans op een nageslacht ook. Als er geen musjes meer uit het ei komen, brengt dat het voortbestaan van de kolonie in gevaar. Waarom die aantallen blijven afnemen? Huismussen vinden in de stad en op het platteland steeds minder eten, minder plaats om een nest te bouwen en minder plaats om te schuilen.

Meer weten? De resultaten van 20 jaar tellen, samen met inzichten over hoe we de huismus vandaag kunnen helpen voor grotere kolonies morgen, vind je in een overzichtelijk rapport (2002-2021).

Huismussenrapport: conclusies na 20 jaar huismussen tellen

Resultaten telling 2023

Red de huismus

Help de huismus. Tover je tuin, balkon of gevel in 9 stappen om tot een musvriendelijke plek.

Red de huismus

 

 

 

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte