Jaarlijks wildopvangsymposium

19 december 2023

Vandaag vond het jaarlijks wildopvangsymposium plaats in de gebouwen van de faculteit diergeneeskunde in Merelbeke.

Jaarlijks wildopvangsymposium

Bijscholingen over bioveiligheid

Een vijftigtal medewerkers vanuit de tien erkende Vlaamse opvangcentra voor wilde dieren kwamen een hele dag bijleren over de verzorging van wilde dieren in nood. De wildopvangcentra zitten volop in de overgang naar meer professionele centra en daar horen extra bijscholingen natuurlijk bij. Er was veel aandacht voor bioveiligheid. Sedert corona is iedereen zich meer bewust van de belangrijke rol die de wildopvangcentra hierin spelen.

Ook de egels kregen dit jaar extra aandacht. Het gaat niet goed met hen, er circuleert een zeer moeilijk te behandelen ziekte onder de dieren.

Mestonderzoek

In de namiddag volgde een workshop in de microscopiezaal van de faculteit. Mestonderzoek is een heel belangrijke tool bij de wildopvangcentra om te bepalen welke intestinale parasieten de dieren meedragen en hoe deze specifiek te behandelen zijn. Alle centra mochten meststaaltjes uit hun eigen centrum meebrengen en onder begeleiding van de specialisten van de faculteit zelf analyseren.

Kennisdeling

De pauzes werden aangegrepen om de banden tussen de wildopvangcentra onderling te versterken. Afspraken werden gemaakt om bij elkaar op bezoek te gaan en adviezen werden met elkaar gedeeld.

Het was een mooie, inspirerende editie!

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte