9 februari 2023
In februari is de winter nog volop in het land maar er valt al wel nieuw leven in onze natuur te bespeuren. De eerste jonge haasjes van het jaar zien na een draagtijd van 6 weken het levenslicht.
In tegenstelling tot wilde konijnen worden haasjes mét bruine vacht, open ogen en bovengronds geboren. Hou dus je hond aan de leiband en laat het jonge haasje zitten. Elk jaar worden zulke haasjes verstoord en belanden kerngezond in een van de Vlaamse opvangcentra voor wilde dieren. Die oorzaken zijn vaak terug te leiden naar mensen die tijdens een wandeling hun hond ongelijnd laten ravotten in bermen, graskanten of pas ingezaaide akkers, precies op die plaatsen waar een haas haar jongen probeert groot te brengen.
De hond snuffelt en stuit op een nestje. Met wat geluk blijft het bij dat snuffelen en zal het haasje zich verdedigen door al piepend met zijn voorpootjes op te springen, in een poging om de onbekende indringer te verjagen. Als de hond dan uit schrik niet even bijt, dan is wel zijn baasje dat nietsvermoedend het haasje vastpakt om het te beschermen. Daarmee is het kwaad geschied.
Hazen graven geen burcht zoals wilde konijnen. In plaats van hun jongen ondergronds te verbergen voor de gevaren van de buitenwereld, vertrouwen hazen op natuurlijke camouflage. Net zoals hun ouders zijn jonge hazen uitgerust met een bruinzwart geschakeerde vacht. Die vacht houdt het jonge diertje tegelijk warm én verborgen voor tal van roofdieren. Jonge haasjes weten instinctief dat ze de grootste overlevingskans hebben als ze bij gevaar stil blijven zitten. Hun geschakeerde vacht helpt hen om op te gaan in hun omgeving.
Zoogdieren herkennen hun kroost aan de hand van een specifieke lichaamsgeur. In tegenstelling tot vogels is het vastpakken van zo’n haasje absoluut af te raden, aangezien je vanaf dan een gevaarlijke mensengeur achterlaat op het dier. Als je het dan terugzet in zijn nestje, zal de moeder bij haar volgend bezoek onraad ruiken en haar jong, uit vrees voor haar eigen leven, achterlaten.
Op het eerste zicht lijkt zo’n haasje hulpeloos, eenzaam of verweest maar de natuur zit slim in elkaar: de moeder laat haar kroost achter om geen ongewilde aandacht te trekken en spendeert maar enkele momenten per dag aan het zogen van haar jongen met vetrijke melk. Als je de komende weken gaat wandelen, hou dan zeker je hond aangelijnd om deze haasjes te ontzien. Of bezoek een van de in totaal 615 losloopzones die in Vlaamse gemeentes en natuurgebieden zijn aangeduid.
Van je hond aanlijnen een gewoonte maken kan veel dierenleed vermijden. Stuit jouw hond toevallig op een familie everzwijnen, dan zal de moeder niet aarzelen om de indringer aan te vallen om haar kroost te beschermen. Een volwassen everzwijn weegt makkelijk 100kg waar jouw hond en jijzelf niet tegen opgewassen zijn. Over een paar maanden, begin maart, begint ook het broedseizoen van het gros van onze inheemse vogels en in mei worden jonge reeën geboren die net zoals jonge haasjes door hun moeder verborgen liggen tot ze gezoogd worden.
Zolang het haasje of ander diertje niet gewond is, is er geen reden om het dier te verstoren. Bij twijfel contacteer je best het dichtstbijzijnde opvangcentrum voor wilde dieren voor gratis advies.
Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.
Steun ons