Arrest illegale jachtpraktijken Kravaalbos

27 oktober 2023

Het Hof van Beroep te Brussel bevestigt én verscherpt het vonnis in eerste aanleg voor 2 illegale jagers.

Arrest illegale jachtpraktijken Kravaalbos

Het Hof van Beroep te Brussel heeft een vonnis bevestigd én verscherpt met gevangenisstraffen (met uitstel), boetes en een schadevergoeding aan Vogelbescherming Vlaanderen als burgerlijke partij.

Op 13 november 2020 werden twee mannen in het Kravaalbos* (Opwijk) op heterdaad betrapt tijdens een illegale jachtpartij. Met behulp van een handvol verboden wapens, buiten de jachtopeningstijden en met illegale nacht- en warmtekijkers zaten zij op vinkenslag om wild te schieten. Ze deden dit bovendien vanuit een wagen met het embleem van ‘bijzondere veldwachter’, naar eigen zeggen om ‘minder argwaan’ te wekken. Bij een huiszoeking werden nog meer verboden wapens en munitie aangetroffen, net als illegale types kooien, vallen, klemmen en allerlei verboden gifmiddelen.

Het Hof tilt zwaar aan het feit dat de bijzondere veldwachter misbruik heeft gemaakt van zijn hoedanigheid om illegaal te jagen. Ze verscherpt de straf dan ook tot 12 maanden gevangenisstraf (met uitstel) en 12.000 EUR, inclusief de verbeurdverklaring van diens wagen. Verder bevestigt het Hof de straf van de tweede man, namelijk een gevangenisstraf van 6 maanden (met uitstel) en een geldboete van 6.000 EUR.

*Het Kravaalbos is een bos van ongeveer 80 hectare dat grotendeels op het grondgebied van Meldert (Aalst) ligt en een deel op het grondgebied van Mazenzele (Opwijk) en Asse. Het bos is grotendeels privé-eigendom; een kleiner deel is in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het Arrest is van 19 oktober 2023

—————————————-

Medewerkers van Vogelbescherming Vlaanderen Niels Luyten & Free Van Rompaey:

“Het Hof was zeer duidelijk in haar arrest. Dat één van de beklaagde deze feiten heeft gesteld in hoedanigheid van bijzondere veldwachter moet zwaarder bestraft worden. Hij heeft dan ook brutaal misbruik gemaakt van zijn positie.”

“Het is frappant om vast te stellen dat opnieuw een bijzondere veldwachter betrokken is in een zaak van illegale jacht en stroperij. Wat is deze functie nog waard aangezien ze zo vaak misbruikt wordt om zware milieumisdrijven te begaan?”

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte