Laat je tuin boomen

22 november 2023

Winter Actie: Ga mee de uitdaging aan en plant komende weken één boom of struik in je tuin.

Laat je tuin boomen

Laat je dit najaar ook je tuin BOOMen? De wintermaanden (november/december/januari) zijn namelijk de ideale periode voor de aanplant van bomen of struiken. En bomen en struiken zijn onmisbaar. Overal waar er ruimte voor is, moeten bomen en struiken een plekje krijgen. Niet alleen in de bossen. Ook in elke tuin groot of klein. Ook de vogels en kleine dieren in je tuin gaan je heel dankbaar zijn. Bomen en struiken zorgen voor bescherming, voedsel in de vorm van bessen en nestgelegenheid. Ga mee de uitdaging aan en plant komende weken één boom of struik in je tuin.

Velt helpt je in vier eenvoudige stappen dé ideale boom of struik voor je tuin te kiezen! Zo ben je dit najaar helemaal klaar om je tuin te laten BOOMen.

  1. Eerste stap: kijk naar je tuin

Bomen en struiken zijn er in allerlei vormen en maten. Kies daarom een boom of struik die niet groter wordt dan de beschikbare ruimte in je tuin. Ze zijn klein als je ze plant maar zullen uitgroeien tot volwassen exemplaren. De eerste stap voor een juist keuze is dus kijken naar je tuin. Noteer hoeveel plaats de boom of struik in de hoogte en breedte kan innemen. Bekijk dit handige filmpje over de vorm en grootte van een boom of struik.

TIP: In de gemiddelde Vlaamse en Nederlandse tuin is er plaats voor bomen tot 12 meter.

  1. Tweede stap: laat je inspireren door je omgeving

Elke boom of struik heeft haar eigen groeivorm. Onder een parasolvormige struik zoals een vlier kunnen kinderen hun tentje opzetten. Achter een treurwilg met neerhangende takken kunnen ze zich verschuilen. Onder het brede eironde kruin van een veldesdoorn is het dan weer heerlijk zitten of spelen op hete zomerdagen.

Laat je voor de vorm van de boom of struik inspireren door je omgeving. Trek je buurt in en kijk welke vorm van bomen of struiken je aanstaan. Zie je een boom of struik die je geschikt vindt voor je tuin? Gebruik dan een app zoals bijvoorbeeld PLANTNET of OBSIDENTIFY (ontwikkeld door Natuurpunt) om de soort te achterhalen.

  1. Derde stap: bepaal je bodemtype

Een gezonde boom of struik die geen extra aandacht (niet bemesten, geen water geven, …) vraagt en ziekten en plagen de baas kan? Dat kan door de juiste boom of struik te kiezen voor het bodemtype in jouw tuin. Weet je niet welk type bodem je hebt? Bepaal dit dan eenvoudig en snel via dit schema.

  1. Vierde stap: Kies jouw boom of struik

Je hebt nu alle nodige info om de juiste boom of struik voor je tuin te kiezen. Gebruik de Velt-plantenzoeker of de bomenwijzer om de verschillende mogelijkheden voor je tuin te bekijken. Ook dit filmpje kan je verder helpen.

Heb je gekozen? Kijk dan even op dit kaartje waar je milieuvriendelijke bomen of struiken in jouw regio kan aankopen.

Wil je nog meer tips rond aanplant en nazorg van je boom of struik? Download dan de gratis digitale brochure van Velt via: https://velt.nu/laatjetuinboomen

 

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte