Schiet in Actie

6 juni 2023

Mag er gejaagd worden in jouw tuin? Wist je dat maar liefst 75% van Vlaanderen jachtgebied is? Er mag bij ons niet alleen gejaagd worden in bossen, maar in theorie ook in dorpskernen, op sportvelden, openbare domeinen en bedrijventerreinen. Ook weilanden en privétuinen zijn vaak opgenomen in een jachtplan. Zelfs als jij daar nooit toestemming voor gaf. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Schiet in Actie

Vogelbescherming Vlaanderen lanceert vandaag Schiet in Actie, een campagne om burgers en lokale besturen bewust te maken van deze kromme situatie.

Waarom organiseren we deze campagne?

  • We willen meer ruimte voor inheemse wilde dieren en zo een grotere kans op het herstel van de ecosystemen creëren.
  • We eisen een aanpassing van de wetgeving met respect voor het eigendomsrecht.
  • We streven naar een situatie waarbij de eigenaar actief toestemming geeft in plaats van omgekeerd. De inkleuring als jachtgebied mag dus enkel mogelijk zijn met een schriftelijk bewijs.
  • We willen correcte en transparante jachtplannen.En gedifferentieerde jachtplannen op Geopunt, met een duidelijk onderscheid tussen percelen waar met een geweer mag gejaagd worden en waar niet.
  • We verwachten dat er routinecontroles uitgevoerd worden op de correctheid van de jachtplannen.

Je percelen laten schrappen uit het jachtplan is een eenmalige administratieve inspanning met veel impact en positieve gevolgen voor de leefwereld van onze wilde soorten.

We schrijven alle gemeentebesturen aan en verwachten dat zij mee het voorbeeld volgen van oa Leuven, Sint-Katelijne-Waver, Mortsel en Lebbeke en hun openbare domeinen laten schrappen uit de jachtplannen.

Maar ook jij kan deelnemen als burger. Jouw privétuin kan immers ook zonder toestemming opgenomen zijn. Schiet daarom vandaag nog in actie, check of je eigendom jachtgebied isen laat je perceel vervolgens schrappen. Alle informatie en het stappenplan vind je op www.schietinactie.be.

De wilde dieren danken je.

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte