Tip voor de maand oktober

2 oktober 2023

Laat je tuin overwinteren en versier je ramen ter bescherming van (trek)vogels

Tip voor de maand oktober
In deze tijd van het jaar beginnen vogels aan de trek naar hun overwinteringsgebieden, dichtbij in Europa zelf of ver weg richting Afrika. Ze zijn dan volop in beweging. Voorzie voldoende rustplaatsen in de tuin. Vogels houden ervan om beschut te zitten, wilde clematis, hulst en meidoorn zijn perfect! Wanneer vogels in de weerspiegeling van je raam struiken of bomen lijken te zien, kunnen ze zich weleens te pletter vliegen. Ook vogels uit het noorden komen naar ons afgezakt om in onze tuinen te overwinteren. Omdat ze in een vreemde tuinomgeving komen, kunnen bepaalde ramen misleidend overkomen als een doorgang, met alle gevolgen van dien.
⚠️Je kan ook preventief te werk gaan door je raam minder gevaarlijk te maken, bijvoorbeeld aan de hand van raamstickers, door met raamstiften bloemen te tekenen, of door een grote bloempot met plant voor je raam zetten, touwen voor je raam te hangen, mat glas of zonnewering of speciaal UV vogelglas te installeren. Zorg dat je al deze maatregelen neemt aan de buitenkant van je raam, langs de binnenkant heeft het geen zin.
Zin om meer te versieren dan je raam alleen? Dit is de ideale periode om bloembollen te planten in de tuin. Daslook, zomerklokje, wilde hyacint, vingerhelmbloem en gevlekte aronskelk zijn inheems en goed voor de biodiversiteit.
Is er een vogel tegen je raam gevlogen? Volg het stappenplan

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte