Acties

We zijn een actiegerichte organisatie. Onze projecten en campagnes zorgen niet alleen voor inspiratie en bewustmaking, maar ook voor concrete oplossingen of verandering. Alles wat we organiseren, doen we met onze missie op de voorgrond: de natuur beschermen en herstellen zodat mens en dier in harmonie kunnen samenleven. Jij doet toch ook mee?

 

"Onze natuur is het waard om voor te vechten."

- Pim Niesten, natuurfilmer, regisseur en bioloog

 

Faunavriendelijk bouwen

voor iedereen die bij nieuwbouw, renovatie, isolatie en tuinwerken rekening wil houden met wilde dieren

Bij het ontwerpen van onze gebouwen en hun omgeving houden we te weinig rekening met wilde soorten. Vergeleken met bijvoorbeeld Nederland en het Verenigd Koninkrijk staat faunavriendelijk bouwen in Vlaanderen nog in de kinderschoenen. Vogelbescherming Vlaanderen gaat een voortrekkersrol spelen om hierin verandering te brengen. We sensibiliseren mensen om de natuur zoveel mogelijk te integreren in nieuwbouw en renovatieprojecten zodat wilde soorten kunnen floreren in de omgeving van de mens en de biodiversiteit ondersteund wordt.

Concreet kijken we naar soorten die graag in of nabij gebouwen leven. Vogels zoals de gierzwaluw, de huismus of de roodstaart, zoogdieren zoals vleermuizen, amfibieën zoals padden, kikkers en salamanders en insecten zoals bijen of vlinders.

Lees alles over faunavriendelijk bouwen

 

Schiet in actie

voor correcte en transparante jachtplannen

In Vlaanderen zijn heel wat privéterreinen en tuinen ingekleurd als jachtgebied. Vaak zonder toestemming of medeweten van de eigenaar. Watblieft? Toch wel. En dat is onaanvaardbaar. Benieuwd hoe het zit met jouw tuin, bos of weiland? Is jouw eigendom ingekleurd als jachtgebied? Schiet dan in actie en laat je terrein schrappen (alt. uitkleuren). Hoe dat moet, lees je via de link hieronder.

 

Ja, ik schiet in actie

Vermust: de huismus

voor iedereen die geeft om de huismus en de leefbaarheid van zijn/haar buurt

De huismus heeft het moeilijk. Onze tellingen van de voorbije 20 jaar bevestigen het: de populatie van dit honkvaste zangvogeltje daalt in Vlaanderen, net als in de rest van Europa. Hoe zit het vandaag? Zet de neerwaartse tendens zich verder? Of zien en horen we opnieuw meer huismussen in Vlaanderen? En hoe kan je zelf actie ondernemen om de huismus te helpen? We werkten een stappenplan uit.

Red de huismus

 

Vogel van het Jaar

De putter

Met de ‘Vogel van het Jaar’ verkiezing brengt Vogelbescherming Vlaanderen de pracht maar ook de kwetsbaarheid van de inheemse vogelsoorten in Vlaanderen onder de aandacht.

Jullie verkozen de putter of distelvink tot Vogel van het Jaar 2023! Niet alleen distels maar ook zaden van de uitgebloeide kaardenbol, klit, zonnebloem, teunisbloem en paardenbloem staan op zijn menu. Met zijn herkenbare rode gezicht, fijne snavel, bruinbeige lichaam en opvallende geel-zwarte vleugels is de putter een aangename verschijning in tuinen, parken, verruigde stukken natuur en bermen. Onder meer dankzij een nationaal verbod op vogelvangst uit 1972 doet de putter het steeds beter in Vlaanderen!

Dit najaar zetten we 12 nieuwe vogels in de kijker. Wie van hen volgt straks de putter op als Vogel van het Jaar? Jij kiest. Bovendien maak je kans op een leuke natuurprijs dankzij Vogelbescherming Vlaanderen en onze partners.

 

Een putter lijkt zich druk te maken tegen een vrouwtjeshuismus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de Vogel van het Jaar

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte