Rechtbank van Gent spreekt strenge straffen uit in 7 zaken rond illegale vogelvangst

28 juni 2024

In totaal werd er € 54.000 boete vastgelegd waarvan € 10.000 met uitstel en werden gevangenisstraffen van 3 tot 6 maanden met uitstel uitgesproken.

Rechtbank van Gent spreekt strenge straffen uit in 7 zaken rond illegale vogelvangst

De Rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afd. Gent sprak vandaag de straffen uit in 7 zaken van de 10 die op 4 juni ingeleid werden tijdens een themazitting rond illegale vogelvangst. Vogelbescherming Vlaanderen die zich burgerlijke partij stelde in alle zaken van de themazitting is blij dat dit soort misdrijven hard worden aangepakt.

Free Van Rompaey, juridisch medewerker Vogelbescherming Vlaanderen

“Illegale vogelvangst en –handel komt nog te vaak voor in Vlaanderen. De zaken waar we vandaag een uitspraak in kennen, lijken misschien op het eerste zicht eerder klein van aard, maar vergis je niet het gaat om goed georganiseerde misdaad van beklaagden die zich vaak ‘verslaafd’ noemen of het ‘geleerd hebben van hun grootvader’. En het zijn geen alleenstaande gevallen want in de praktijk zijn vaak hele bendes aan het werk die zich internationaal organiseren. Eind dit jaar komt in Antwerpen een zaak rond bendevorming in illegale vogelhandel voor.”

De beklaagden kunnen nog in beroep gaan.
De overige 3 zaken die op 4 juni aan bod kwamen, worden op 1 oktober behandeld waarna de uitspraak later volgt.

 

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte