Samenleven met wilde dieren: Ik wil vermijden dat vogels tegen mijn ramen vliegen

  1. Vogels zien ramen niet zoals wij
  2. De reflectie van de omringende struiken of bomen in een raam zorgt voor een ‘valse uitweg’
  3. Het is belangrijk dat vogels ramen niet als doorgang maar als een hindernis zien
  4. Pas een van de preventieve maatregelen toe (altijd aan de buitenkant van het raam):

Hoe groter het raam, hoe meer structuren je best aanbrengt voor of op het raam. Achter je raam, aan de binnenkant, structuren aanbrengen heeft weinig tot geen effect: de structuren moeten voor vogels zichtbaar zijn vóór dat ze in aanvaring met het raam komen.

Iets voor je raam zetten
Objecten zoals een grote potplant of zeil blokkeren het raam visueel en maken dat vogels het raam niet meer als ondoordringbare vluchtroute zullen gebruiken. Je kunt ook je probleemramen tijdelijk bedekken met een op maat gesneden stuk karton of een strook vershoudfolie: de willekeurige stucturen van de folie kunnen ook de nodige visuele hindernissen vormen op het raam.

Touwen, lijnen, draden, lamellen … voor het raam
Je kunt bijvoorbeeld zelf touw spannen boven en onder de raampartijen bevestigd aan een ankerpunt en daar allerlei versieringen in aanbrengen: geverfde wijnkurken, stukjes zilverpapier, materiaal dat je in je tuin vindt, zelfgemaakte bloemenslingers … een leuke knutselactiviteit bovendien om met de kinderen of kleinkinderen te doen! Je kunt ook slim gebruik maken van industriële of architecturale oplossingen: zonnelamellen of -weringen bestaande uit hout, aluminium of ander materiaal schermen grote ramen visueel af voor de vogels én verhelpen tegelijkertijd een hoge temperatuur in huis.

Een lijnontwerp op het raam
De lijnen staan in verticale positie max. 10 cm van elkaar (gestoeld op kleinste spanwijdte van vogels), met een dikte van minimaal 0,5 cm (2 cm wordt aangeraden). In horizontale positie staan de lijnen max. 5 cm van elkaar met een dikte van minimaal 0,5 cm (2 cm wordt aangeraden).

Een puntontwerp op het raam
Bij een puntontwerp moet 1 punt minimaal 0,5 cm dikte in doorsnede hebben, met ook weer maximum 10 cm afstand tussen twee punten om een goede visuele hindernis te bekomen.

Een donkere of matte film op het raam aanbrengen
Op deze manier verminder je de reflectie van bijvoorbeeld de omringende vegetatie in je raam. Een bijkomend voordeel is dat ook de temperatuur binnenin het gebouw daalt door het invallende zonlicht deels te blokkeren.

Onregelmatige patronen op het raam
Je kan je raam ook inkleden naargelang je eigen voorkeur of creativiteit: bospatronen, figuren, lokale kunst, tekstjes of gedichten … kunnen ook perfect dienen om van je raam een visuele barrière voor vogels te maken en de transparantie van je raam toch nog te bewaren. In principe kan je alles toepassen: afhankelijk van het beschikbare budget of de esthetische keuze kan je ofwel enkel de probleemramen aanpassen ofwel een ganse gevel (als je voor een bepaald patroon, boodschap of logo kiest).

Ramen minder vaak wassen
Je kunt ook simpelweg opteren om de buitenkant van je ruiten minder te wassen. Zo worden ze na verloop van tijd automatisch matter, waardoor ze geen zogezegde doorgang voor vogels meer vormen.

Vogelpennen
Er bestaan speciale vogelpennen die je kunt gebruiken, al hebben deze slechts een tijdelijk effect (na enkele regenbuien of het wassen van je ramen verdwijnen de strepen). Met de stift breng je in het UV-spectrum strepen of andere eigen verzonnen figuren op je raam aan: de vogels zien deze UV-strepen wel, wij niet. Een voorbeeld vind je hier.

Tekenen met raamstiften
Laat je van je creatiefste kan zien en haal een raamstift (meestal wit maar ook andere kleuren beschikbaar) in huis. Je vindt ze bij je lokale papier-, knutsel- of doe-het-zelfwinkel of online. Je kan de illusie van de doorgang van een raam makkelijk verhelpen door figuren op je raam te tekenen, tekstjes, gedichten, kerst-, paas-, herfst-, winter-, lente-, zomertaferelen …

Vogelvriendelijk glas
Er zijn fabrikanten op de markt die ook voor particulieren vogelvriendelijk glas aanbieden, zonder dat de doorkijkwaarde van het raam zelf daalt. Meestal maken ze gebruik van het aanbrengen van een speciale UV-film die visuele hindernissen voor vogels bevat. Goede praktijkvoorbeelden zijn Arnold Glass (Ornilux), Guardian Glass en Sedak. Via een slim design kan je een structuur kiezen die veilig is voor de vogels, het zonlicht binnenin het gebouw nog laat doordringen, eventueel fel zonlicht op de zuidgerichte ramen wat blokkeert (en zo de temperatuur binnen aangenaam houdt) en ook nog mooi oogt langs de buitenkant.

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte