Samenleven met wilde dieren: Vogels vernielen mijn gazon

  1. Een gevarieerde tuin met veel verschillende bloemen, struiken, bomen … trekken veel verschillende vogels aan (mezen, vinken, roodborsten, merels …).
  2. In strak onderhouden tuinen met grote gazons zijn ook soms vogelsoorten te vinden die minder variatie nodig hebben (houtduiven, kauwen, zwarte kraaien, roeken, spreeuwen …).
  3. Als er engerlingen of emelten onder de grasmat zitten, zullen kauwen, zwarte kraaien … met hun snavel de grasmat omwoelen om die larven op te eten.
  4. Pas een van de preventieve maatregelen toe:

Engerlingen en emelten
Engerlingen zijn de larven van verschillende keversoorten zoals mei-, juni-, johannes-, rozenkever. De kevers leggen in de zomer (mei en juni) tegen de valavond eitjes in je gazon, tussen het gras in de bodem. Nadat ze uitkomen zullen de kleine larven zich eerst voeden met afgestorven plantaardige humusresten. Daarna schakelen ze over op de haar- en tenslotte de volledige grasworteltjes. De grasmat sterft op die manier af en laat heel gemakkelijk los. Het is rond die periode, rond eind augustus – eind september als de witte engerlingen op hun dikst zijn (2-4cm), dat een zwerm vogels er alles aan zal doen om dit smakelijk kostje te bemachtigen. Ze keren de afgestorven grasmat om met hun snavels en poten om tot het lekkers te komen. Terwijl ze hun buiken rond eten, ligt de grasmat er gehavend bij

Emelten zijn de larven van de langpootmug die ook in de zomer haar eitjes in je gazon legt. Na een paar weken beginnen de larven de wortels en het gras zelf bovengronds op te eten. Donkere, kalle en dorre plekken verschijnen in je grasmat. Eens ze dik genoeg zijn rond eind augustus – eind september en makkelijk te vinden zijn voor vogels, wordt de grasmat makkelijk omgewoeld, op zoek naar zoveel mogelijk eiwitrijke larven.

Hoe droger de lentes en zomers worden, des te sneller drogen onze gazons uit, des te zwakker hun wortels worden en des te makkelijker worden ze omgewoeld door vogels op zoek naar larven. Tegelijk zorgt zo’n omwoeling van een dichte grasmat ervoor dat er zonlicht en zuurstof tot op de bodem kan komen: dit is een teken voor slapende zaden van wilde bloemplanten die zich onder de grasmat hebben verstopt om te kiemen. Op die manier zorgen de hongerige vogels ervoor dat je grasmat ruimte maakt voor een natuurlijke en biodiverse verzameling bloemen en kruiden (paardenbloem, madeliefje, witte klaver, klein kruiskruid …). Zij trekken op hun beurt weer insecten aan zoals bijen en vlinders.

Ga voor minder gazon
Een tuin met een vlakke grote gazon, een groene hekwerk of dennenhaag om je tuin te begrenzen is heerlijk strak, als je op tijd snoeit en veel grasmaait natuurlijk … maar lokt enkel algemene vogelsoorten zoals kauwen naar je tuin. Voor hun is zo’n tuin een luxeresort, zeker als het menu van de dag ´engerlingen´ serveert.

De kauwen jagen de ´leuke´ tuinvogeltjes niet weg, dat doen we onbewust zelf. Habitatverlies of -achteruitgang is de voornaamste reden waarom onze (tuin)zangvogels wegblijven en hun broedaantallen soms achteruit gaan. Als je andere vogels in je tuin wil: voor wat, hoort wat: bestrijd de engerlingen, plant hier en daar eens een boom, haag, struik en wilde bloemen en hang enkele nestkastjes … tal van tuinvogels komen dan vanzelf wel eens een kijkje nemen.

Larven biologisch bestrijden
Nematoden en aaltjes zijn kleine rondwormen die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Ze worden vaak ingezet tegen slakken- en keverplagen. Deze minuscule wormen gaan zelf op zoek naar de larven die jouw gazon bederven. Ze dringen zich via de holtes van de larven naar binnen, en infecteren ze vervolgens met schadelijke bacteriën waardoor de larven zullen sterven. Geïnfecteerde keverlarven of engerlingen verkleuren van wit-beige naar helder rood tot bruin en het insect verslijmt waardoor het vaak moeilijk terug te vinden is. De eerste engerlingen kunnen na twee tot vier dagen reeds gedood worden. Deze behandeling kunnen we het best toepassen vanaf half juni tot september als de keverlarven zich vlak onder de graszode bevinden. Verder mag de bodemtemperatuur mag niet dalen onder de 12°C en om de overlevingskansen voor de aaltjes zo groot mogelijk te maken moet het gazon voor en na de behandeling goed worden beregend. Onder ideale omstandigheden kan 95 procent van alle engerlingen na amper 6 weken gedood zijn. Bij gebrek aan voedsel zullen de aaltjes op hun beurt verdwijnen. Soja- of lookextracten kan je ook gebruiken: ze maken de wortels en bodem van het gazon onaantrekkelijk, waardoor de engerlingen & emelten weg zullen blijven. Je verdelgt ze er echter niet mee. Je kan ook je gazon voldoende preventief rollen om zo de grasmat aan te drukken: emelten en engerlingen komen vooral voor op grasvelden met een losse toplaag.

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte