10 oktober 2023
Kies mee welke kwetsbare soort extra aandacht verdient in 2024. De stemming is open tot 15 november. Op 16 november weten wie de "Vogel van het jaar 2024" wordt!
We selecteerden voor 2024 dus 5 vogels die voor hun overleving afhankelijk zijn van (faunavriendelijke) gebouwen.Je vindt ze alle 5 terug rond particuliere woningen en andere gebouwen. Gierzwaluwen en zwarte roodstaartenvoornamelijkin de steden, huiszwaluwenmeestalop het platteland en huismussen en spreeuwen zowel in de stad als op het platteland. Van alle 5 de soorten daalt de populatie jammer genoeg, mede dus door het intensief bouwen en verbouwen. De dalende trend is wel het meest uitgesproken bij huismussen en spreeuwen. Huismussen staan zelfs op de rode lijst van kwetsbare soorten. Welke soort verdient extra aandacht in 2024?
SpreeuwHuismusZwarte roodstaartHuiszwaluwGierzwaluw
Als lid van Vogelbescherming Vlaanderen maak je kans op één van onze exclusieve prijzen. Nog geen lid? Sluit je vandaag nog aan en ding mee naar één van de prijzen.
In de prijzenkast:
Met onze steun nestelt de Vogel van het Jaar 2024 zich binnenkort misschien wel (opnieuw) rond jouw huis.
Dieter Coppens (tv-presentator) – ambassadeur Huiszwaluw
“De huiszwaluw is, net zoals zijn broertjes de boeren- en oeverzwaluw, een fascinerende vogel.
Het is schitterend hoe ze ingenieus een nest bouwen van modder. Plus, het zijn ook de beste muggenvangers dus goed gezelschap op een zomeravond. Als ze na de zomer wegtrekken is het een gemis maar ook boeiend om na te denken over hun verre tocht naar Afrika. Het is altijd uitkijken tot de eerste zwaluwen weer terugkomen, dan weet je: de lente is begonnen! “
Jogchum Vrielink (professor mensenrechten) – ambassadeur Spreeuw
“De spreeuw is een geweldige imitator. Veelal bootsen ze het geluid van andere vogels na, waardoor de vogels vaak in de war geraken, maar ook menselijke geluiden kunnen ze feilloos imiteren. Zo is er een bekende populatie in het station van Rotterdam, waar sommige exemplaren het openen en sluiten van de treindeuren perfect nabootsen.”
In het radioprogramma Nieuwe Feiten op Radio 1 licht Jogchum alle kandidaten toe, met extra veel liefde voor de spreeuw.
Beluister het fragment
Barbara de Coninck en Sara De Broey (podcastmakers) – ambassadrices Gierzwaluw
“De gierzwaluw is voor mij onlosmakelijk verbonden met de zomer en geluk.
Zoals ze in grote groepen biodynamisch over de stad heen gieren doen ze ons nadenken over ons eigen extreem individualisme. Het is ook fascinerend hoe ze zich aangepast hebben aan het leven in de stad en met ons.”
Begijn Le Bleu en Jeroen Denaeghel (magazinemakers) – ambassadeurs Huismus
“De huismus wordt veel te veel over het hoofd gezien, maar als je ze goed bekijkt zie je hoe mooi ze zijn. Hun geschakeerd verenkleed lijkt wel “fifty shades of brown” te bevatten. Het is trouwens ook een soort die mee met ons geëvolueerd is vanaf dat de mens landbouwer is geworden. Eerst kwamen ze nieuwsgierig af op de zaden die er te rapen waren en langzamerhand trokken ze mee de dorpen en steden in die we optrokken. Nu we meer en meer beginnen te ontgroenen kan onze gevederde vriend niet meer mee. Dit moeten we beter kunnen doen.”
Anna Schneider en Gina Coorevits (vogelwerkgroep De Duifkes) – ambassadrices Zwarte Roodstaart
“De Zwarte Roodstaart is een mysterieuze prachtige vogel die veel mensen niet kennen. Het is nochtans een echte stadsvogel die graag op onze (platte) daken en bedrijfsterreinen nestelt. Oorspronkelijk was het een berg- en rotsbewoner die zich door de jaren heen aan samenleven met ons heeft aangepast. In je boom zul je hem niet tegenkomen maar kijk eens s ochtend vroeg naar je dak en misschien hoor je hem wel zingen. Eens je weet hoe zijn zang klinkt zal je ze ook overal horen.”
Anna aan het woord over haar favoriete zwarte roodstaart op Radio 2.
Beluister het fragment
Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.
Steun ons