6 november 2024
Rechtbank van Gent spreekt strenge straffen uit voor illegale vangst van meer dan 15.500 spreeuwen en voor jachtmisdrijf met 64 niet-geringde fazanten.
De Rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afd. Gent sprak gisteren de laatste straffen uit in 3 zaken die voorkwamen tijdens de grote themazitting van 4 juni rond illegale vogelvangst. Vogelbescherming Vlaanderen stelde zich burgerlijke partij in alle zaken van de themazitting.
Een overzicht van de feiten en vonnissen van de 3 rechtszaken:
Inbreuk op de jachtwetgeving wegens het illegaal bezit van 64 niet-geringde fazanten.
De beklaagde kweekte de fazanten om ze tijdens het jachtseizoen in zijn jachtrivier vrij te laten. Bij de huiszoeking werd ook een niet-geringde opgezette buizerd in beslag genomen. De feiten speelden zich af in Sint-Niklaas.
De beklaagde werd veroordeeld tot een geldboete van 8.000 euro, waarvan 4.000 euro met uitstel voor een termijn van 3 jaar. In het verleden werd hij reeds tweemaal administratief beboet voor gelijkaardige feiten.
Free Van Rompaey, juridisch medewerker Vogelbescherming Vlaanderen:
““Het kweken van fazanten is streng gereguleerd omdat het om een beschermde soort gaat. Het uitzetten van fazanten is sowieso illegaal. Dit heeft niets te maken met ecologisch verantwoord natuurbeheer, maar is puur gericht op het eigen jachtplezier.”
Illegale vangst van 15.487 spreeuwen waarvan een deel verhandeld werd
Voor de vangst gebruikte de beklaagde lokvogels. Hij was ook in het bezit van 8 vogelvangstnetten, 13 slagnetten, een tunnelnet en een vangkooi. De feiten speelden zich af in Sint-Gillis-Waas.
De beklaagde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden en een boete van 8.000 euro, beiden met uitstel voor een termijn van 3 jaar. Een bedrag van 3.500 euro werd verbeurd verklaard.
Illegale vangst en -handel van 115 spreeuwen
De vogels werden gevangen, vervoerd, gedood en ingevroren. De beklaagde was ook in het bezit van 3 vangnetten met ijzeren staven, een gewoon vangnet, 3 ijzeren baren met net en 2 ijzeren baren zonder net. De feiten speelden zich af in Beveren.
De beklaagde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden met uitstel voor een termijn van 3 jaar, en een boete van 4.000 euro, waarvan 2.000 euro met uitstel voor een termijn van 3 jaar.
De beklaagden kunnen nog in hoger beroep gaan.
Deze vonnissen vormen het slotstuk van de allereerste themazitting rond illegale vogelvangst en jachtmisdrijven waarbij 10 zaken behandeld werden. Eind juni sprak de rechtbank van Gent al het vonnis uit van de andere 7 zaken van de themazitting. Toen werd in totaal € 54.000 boete vastgelegd waarvan € 10.000 met uitstel en gevangenisstraffen opgelegd van 3 tot 6 maanden met uitstel.
Free Van Rompaey, juridisch medewerker Vogelbescherming Vlaanderen:
“Het Gentse parket gaf met deze themazitting een belangrijk signaal. Daadwerkelijke vervolging en strenge bestraffing, ook van de kleinere overtreders, is belangrijk. Enkel zo ontraden we andere illegale vogelvangers- en handelaars om dergelijke feiten te plegen. Sommige zaken lijken misschien op het eerste zicht eerder klein van aard, maar vergis je niet het gaat om goed georganiseerde misdaad van beklaagden die zich vaak ‘verslaafd’ noemen of het ‘geleerd hebben van hun grootvader’. En het zijn geen alleenstaande gevallen want in de praktijk zijn vaak hele bendes aan het werk die zich internationaal organiseren. Hopelijk volgen andere gerechtelijke arrondissementen het voorbeeld van zo’n themazitting rond natuurmisdrijven.”