Tip voor de maand december

1 december 2023

Voorzie voedsel

Tip voor de maand december

December

wintermaand, kerstmaand, donkere maand

De koude temperaturen, korte dagen en lange nachten doen lijken dat de natuur even op de pauzeknop drukt. En toch… mannetjes eekhoorns lopen hun ‘kleine pluimstaart’ achterna en hebben enkel oog voor hun toekomstige bedgenotes. Ze achtervolgen de vrouwtjes van boom tot boom, vol energie dankzij hun (hopelijk uitgebreide) wintervoorraad.

TIPS

Besdragende planten zoals Gelderse roos, ligustrum, meidoorn en hulst zijn een must voor elke tuin. Maar voorzie ook extra voeder in de tuin, vooral in de winter (bij vorst en sneeuw) omdat insecten of bessen dan moeilijk te vinden zijn. Zorg in elk seizoen ook voor vers water. Hang vetbollen of voorzie zaden en noten voor vogels. Liefst in de ochtend of tegen het einde van de middag. Bied het voedsel op verschillende manieren en plaatsen aan om kleine vogels meer kansen te geven.

Wat met vetbollen? Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt deden begin dit jaar een vergelijkende test. Lees het artikel in het Nieuwsblad hier.

Zoogdieren: voorzie geweekte kattenbrokjes (of speciaal egelvoer) voor egels, hang een eekhoornvoederhuis … Eekhoorns houden geen winterslaap en zijn vooral in de wintermaanden afhankelijk van hun voorraden voedsel. Deze zijn bij sneeuw moeilijker terug te vinden. Maar ook in het voorjaar als de eekhoorns hun jongen hebben, is bijvoederen goed om de moeder en de jongen te helpen bij het opgroeien.

Andere maanden & tips vind je hier.

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte