Tip voor de maand november

1 november 2023

Zorg voor schuilplaatsen en propere nestkasten.

Tip voor de maand november

Het najaar is de beste tijd van het jaar om werk te maken van nestkasten voor vogels in je tuin: zowel om nieuwe op te hangen als de oude schoon te maken. Op die manier hebben de vogels ruim de tijd om de nestkasten te verkennen. En ook in de winter zijn de vogels je dankbaar dat je hen een tegen koude en regen beschut plekje biedt.​

Bij de meeste nestkasten van tuinvogels is het raadzaam om ze in ieder geval eenmaal per jaar schoon te maken. Je kan het beste wachten tot het najaar omdat de meeste soorten meerdere legsels per zomerseizoen hebben. Zo voorkom je dat je een laat legsel verstoort.

Verwijder het nestmateriaal en maak de nestkast schoon met heet water en een borstel. Doe het buiten, met handschoenen aan, want er kunnen parasieten zoals veerluizen in zitten. In een schone nestkast hebben de jongen in het komende seizoen een grote kans om te overleven.

Voor zoog- en andere dieren kan je ook schuil- en nestplaatsen creëren. Zij houden van takkenhopen, houtstapels, wortelkluiten, steenhopen, hooimijten, composthopen, (holle) boomstammetjes en andere losse constructies. Ook de onderbouw van veel tuinhuisjes en andere kleine tuinconstructies zijn goed geschikt als verblijfplaats. Maar je kan ook nestkasten plaatsen, zoals een egelwoonhuis, insectenhotel, vlinderkast, vleermuizenkast, eekhoornwoonhuis, … Neem een kijkje op www.vivara.be voor alle modellen en meer info over elke soort. Vleermuiskasten moeten ook één keer per jaar schoongemaakt worden. Bij voorkeur tijdens een vorstperiode in de winter, controleer eerst of de kasten niet bezet zijn.

Extra tip: organiseer een een eekhoornactiviteit! Verstop vruchten zoals eikels en beukennootjes in je tuin of in het bos.

Andere maanden & tips vind je hier.

 

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte