Vermust: de huismus

19 maart 2023

Met de ‘Vermust’-campagne roept Vogelbescherming Vlaanderen jouw hulp in om huismussen te tellen tijdens het Huismussentelweekend op 25 en 26 maart. De huismus kan onze hulp goed gebruiken.

Vermust: de huismus

Onze immer vrolijk tsjilpende huismussen kunnen onze hulp goed gebruiken, het gaat namelijk niet zo goed met hen. Vogelbescherming Vlaanderen volgt al 21 jaar de huismussenpopulaties op in Vlaanderen. Dankzij ons langlopend onderzoek, in samenwerking met ABBLO vzw en UGent, weten we dat de huismussenkolonies steeds kleiner worden.

Huismussen vinden zowel in de stad als op het platteland steeds minder eten, minder plaats om een nest te bouwen en minder plaats om te schuilen. Dat is slecht nieuws voor hen maar ook best jammer voor ons: hoe meer tsjilpende mannetjes jij hoort (of ziet), hoe meer groen en water er te vinden is in jouw omgeving. Daar plukken we allemaal de vruchten van, mens én dier.

Naar aanleiding van 20 jaar tellen publiceren we daarom een overzichtelijk rapport met de resultaten van het onderzoek en inzichten over hoe we de huismus vandaag kunnen helpen voor grotere kolonies morgen.

© Doug Lemke/Shutterstock

Tel mee!

Op 25 en 26 maart hebben we véél huismussentellers nodig! Help het onderzoek vooruit en tel tijdens het laatste weekend van maart de huismussen in jouw tuin. Je hoeft er slechts tien minuutjes voor vrij te maken, bij voorkeur ’s ochtends.

Maar hoe herken ik een huismus(mannetje)? Waarom is tellen belangrijk? Wat kan ik doen om het huismussen naar hun zin te maken?

Klik hier voor alle info over het huismussentelweekend!

#Vermust #Huismussentelweekend

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte