Vogel van het Jaar

Vogel van het Jaar

De verkiezing

Sinds 2005 kiest Vlaanderen (+ Brussel) elk jaar een nieuwe Vogel van het Jaar. Met info en acties zetten we de winnaar samen met onze partners een jaar lang in de kijker. En we geven tips aan lokale besturen, organisaties en burgers voor een optimale leefomgeving en zorg.

 

Winnaar 2024: de huismus

Sinds 16 november kennen we de vogel van het jaar 2024. De huismus! 8.402 mensen brachten hun stem uit. De huismus haalde het met 27% van de stemmen en liet daarmee de spreeuw, zwarte roodstaart, huiszwaluw en gierzwaluw achter zich.

Dit jaar vroegen we met de verkiezingscampagne aandacht voor vogels die voor hun overleving afhankelijk zijn van faunavriendelijke gebouwen. Er wordt volop gebouwd en verbouwd. Maar welke impact heeft dat op de vogels die zich in en rond gebouwen nestelen? Waar moeten zij naar toe?

De huismus verkiest de buurt van (oudere) huizen, gebouwen of boerderijen, in een groene omgeving en is dus bij uitstek een vogel die de impact voelt.

Alles over de huismus

 

Winnaar 2023: de putter

De laureaat van 2023 is de putter of distelvink. Een kleurrijk vogeltje met een rode voorkruin en keel, een vrolijke heldergele vleugelstreep en witgevlekte slagpennen. Een opvallende verschijning, dus.

Alles over de putter

 

Wat kan jij doen voor de putter?

Creëer zijn favoriete biotoop waar hij volop zijn lievelingseten vindt. Een ruigere, minder ‘opgeruimde’ leefomgeving doet hem kwetteren van plezier. Onze putter heeft een culinaire voorkeur voor distelzaden. Maar ook van kaardenbol, klit, zonnebloem, teunisbloem en paardenbloem pikt hij graag een zaadje mee.

Wil je als lokaal bestuur of als burger de putter een aangename biotoop bezorgen?

Volg deze tips

 

 

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte