Stem nu voor de Vogel van 2024

"Er wordt volop gebouwd en verbouwd. Maar heb je er al eens bij stilgestaan welke impact dat heeft op de vogels die zich in en rond gebouwen nestelen? Waar moeten zij naar toe?"

- Julie Van Houtryve, campagnemedewerker Vogelbescherming Vlaanderen

Stem nu

Kies mee welke kwetsbare soort extra aandacht verdient in 2024. De stemming is open van 15 oktober tot 15 november voor het grote publiek. Als lid kan je echter nu al stemmen en maak je bovendien kans op één van de prijzen exclusief voorbehouden voor leden.

Stem nu

Vogels op zoek naar faunavriendelijke gebouwen

We selecteerden voor 2024 dus 5 vogels die voor hun overleving afhankelijk zijn van (faunavriendelijke) gebouwen. Je vindt ze alle 5 terug rond particuliere woningen en andere gebouwen. Gierzwaluwen en zwarte roodstaarten voornamelijk in de steden, huiszwaluwen meestal op het platteland en huismussen en spreeuwen zowel in de stad als op het platteland. Van alle 5 de soorten daalt de populatie jammer genoeg, mede dus door het intensief bouwen en verbouwen. De dalende trend is wel het meest uitgesproken bij huismussen en spreeuwen. Huismussen staan zelfs op de rode lijst van kwetsbare soorten.

SPREEUW

HUISMUS

ZWARTE ROODSTAART

HUISZWALUW

GIERZWALUW

 

 

 

 

 

 

 

SpreeuwHuismusZwarte roodstaartHuiszwaluwGierzwaluw

 

Welke soort verdient extra aandacht in 2024?

Stem nu en maak kans op een van onze prijzen

In de prijzenkast

  • Word de trotse eigenaar van een professionele CL Pocket verrekijker van Swarowski en spot voortaan vogels in al hun glorie.
  • Maak van jouw huis een faunavriendelijke thuis. Dirk Criel – landschapsdeskundige Driekwart Groen en projectverantwoordelijke van het Faunahuis komt in het voorjaar 2024 langs bij jouw thuis. Als specialist ter zake deelt hij graag zijn kennis en bezorgt hij je heel wat tips om zelf aan de slag te kunnen. Het bezoek wordt in onderling overleg gepland.
  • Word dierenverzorger voor 1 dag bij het Natuurhulpcentrum – maandag 8 april – voor kinderen en jongeren tot 16 jaar.
  • Win een nestkast speciaal ontworpen voor de vogel van het jaar, aangeboden door Vivara.
Stem nu

 

Met onze steun nestelt de Vogel van het Jaar 2024 zich binnenkort misschien wel (opnieuw) rond jouw huis.

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte