Huiszwaluw

Huiszwaluw – Delechon urbicum

Gezellig fladderende en kwetterende vogel die in kolonies broedt en eigen nesten bouwt in plaats van spleten of kieren op te zoeken.

De huiszwaluw heeft een stomp, wit en blauwglanzend uiterlijk en gevorkte staart die gelijkenissen vertoont met de boerenzwaluw. Die laatste kleurt echter roodbruin op het hoofd, heeft onbevederde poten en een opmerkelijk langere staart.

De huiszwaluw bouwde oorspronkelijk nesten tegen rotswanden, maar bij ons is het een echte cultuurvolger geworden. Huizen van baksteen en beton voldoen ook prima om een komvormig nest van klei, zand en speeksel te maken tegen de gevel. Huiszwaluwen eten enorme hoeveelheden muggen en andere vliegende insecten, die in volle vlucht worden gevangen. Ze leven vooral in open gebied, in de omgeving van allerlei soorten gebouwen en bruggen, en zoeken voornamelijk op waterrijke plekken naar voedsel.

Het zijn langeafstandstrekkers die helemaal naar tropisch en zuidelijk Afrika vliegen om te overwinteren. Ze keren tussen half april en juni terug naar onze streken. De huiszwaluw kende een grote afname op het einde van de vorige eeuw en lijkt zich tegenwoordig op een lager niveau te stabiliseren. Dit zou vooral te maken hebben met de afname aan vliegende insecten, de verdroging en verdwijning van modderpoelen en een gebrek aan geschikte nestlocaties. Huiszwaluwen zijn erg gevoelig voor het verdwijnen van nestplaatsen en houden niet van nieuwe en gerenoveerde gebouwen, maar aanvaarden gelukkig kunstnesten. De soort is overal in België aanwezig, maar kent de laatste tijd een forse achteruitgang in stedelijk gebied.

© Hugo Willocx

Stem nu

Stem voor de huiszwaluw

 

Benieuwd naar de andere kandidaten?

Lees meer over de 5 kandidaten

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte