12 december 2024
Donderdag 5 december 2024. Niet enkel de sint is in aantocht in Mechelen. Een 40-tal medewerkers van de opvangcentra voor vogels en wilde dieren komen vanuit heel Vlaanderen samen voor het jaarlijkse symposium, georganiseerd door Vogelbescherming Vlaanderen.
Het doel van de dag is elkaar beter leren kennen, informatie uitwisselen én uiteraard inhoudelijk afstemmen. Door de inhoudelijke versterking van het netwerk van de 9 opvangcentra en Vogelbescherming Vlaanderen, zorgen we er met z’n allen voor dat de wilde dieren in Vlaanderen beter kunnen floreren.
Het symposium start met een knal: een wetenschappelijke synthese van de data van de opvangcentra voor vogels en wilde dieren voor van de afgelopen 10 jaar. Welke wilde dieren werden het meest opgevangen en wat zijn de belangrijkste redenen waarom deze noodlijdende wilde dieren in een opvangcentrum terechtkomen? In de problemen geraakte nestjongen was de grootste groep. Het verklaart de jaarlijkse voorjaars- en zomerdrukte in de opvangcentra.
Het overzicht maakt duidelijk dat de maatschappelijke relevantie van de opvangcentra voor vogels en wilde dieren verder gaat dan het opvangen, verzorgen en weer vrijlaten van noodlijdende wilde dieren. De opvangcentra vervullen ook een belangrijke rol in wetenschappelijke dataverzameling: welke wilde dieren worden binnengebracht en waarom? Raamslachtoffers zijn bijvoorbeeld talrijk aanwezig in de cijfers. En ook katten maken veel slachtoffers. Je kat vaker binnenhouden, schuilmogelijkheden aanleggen voor de vogels en je ramen vogelvriendelijk versieren zijn kleine maatregelen die het leven van de wilde dieren vergemakkelijken.
Omdat opvangcentra voor vogels en wilde dieren makkelijk aanspreekbaar zijn en goed gekend, brengen bezorgde burgers niet enkel gewonde wilde dieren, maar soms ook uitheemse wilde dieren naar de centra, zoals bv. schildpadden. Ze zijn niet verplicht om die uitheemse wilde dieren op te vangen, maar doen dat toch uit zorg voor onze natuur. Opvangcentra worden (erg beperkt) gesubsidieerd voor de opvang van wilde dieren, maar niet voor de opvang van de uitheemse wilde dieren. Tijdens het symposium spraken we af hierover in gesprek te gaan met de overheid.
We kregen ook een voorproefje van de nieuwe praktijkopleiding die uitgewerkt wordt door Vives Hogeschool en het VOC Oostende. De door het Koning Boudewijnstichting gefinancierde opleiding, zal de opvangcentra ondersteunen in het verdere professionaliseringstraject, o.a. op vlak van bioveiligheid. Zo kunnen we de wilde dieren nog beter te kunnen verzorgen en revalideren.
Afsluiten deden we door nog gezellig te blijven nababbelen. Voor heel wat medewerkers vraagt het symposium veel verplaatsingstijd en kostbare tijd die niet doorgebracht kan worden bij de noodlijdende wilde dieren. Gelukkig was er op het einde van de dag unanimiteit dat het symposium de tijd waard was. We kijken alvast weer uit naar het symposium in 2025. In afwachting daarvan is er minstens om de 2 maanden online overleg met alle centrumverantwoordelijken. Zo blijven we goed verbonden met elkaar.