Wellenaar ook in beroep schuldig

16 november 2022

De man die in april vorig jaar met een stok werd opgemerkt bij een zwaar toegetakelde das, gaat ook in beroep niet vrijuit.

Wellenaar ook in beroep schuldig

Het Hof van Beroep in Antwerpen hief wel de voorwaardelijke celstraf op die de man in eerste instantie gekregen had. Vogelbescherming Vlaanderen is tevreden dat de rechtbank de eerste uitspraak bevestigd heeft. “Hoewel het een eerder symbolische straf is, blijft de schuldverklaring overeind. Daarmee is het signaal helder gegeven: op deze manier gaan we in Vlaanderen niet om met dieren.”

De oorspronkelijke feiten

Op 7 april 2021 zijn twee wandelaars in Alken er getuige van hoe een man op een veld een das toetakelt met een stok. Het zwaargewonde dier wordt nog overgebracht naar het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen, maar bezwijkt de dag nadien aan zijn verwondingen.

De man, een 76-jarige jager uit Wellen, werd op 2 november 2021 door de Rechtbank van Eerste Aanleg te Hasselt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een effectieve geldboete van 800 euro. De rechtbank achtte de feiten bewezen op basis van de getuigenverklaringen en de autopsieverslagen en was van oordeel dat de feiten te ernstig waren om voor een opschorting in aanmerking te komen.

In hoger beroep

Vogelbescherming Vlaanderen, dat zich samen met Natuurpunt Limburg en de Wellense Natuurvereniging ‘t Bokje burgerlijke partij gesteld had, kon zich vinden in het oorspronkelijke vonnis, al was de organisatie van mening dat de man er nog goedkoop vanaf kwam. De beklaagde tekende evenwel meteen hoger beroep aan.

Een goede zaak

Dat de beklaagde ook in beroep bot ving, vindt men bij Vogelbescherming Vlaanderen een goede zaak. Dat bevestigt hun woordvoerder Niels Luyten: “We kennen in Vlaanderen een zorgplicht ten opzichte van de natuur. Wie een gewond dier vindt, moet hulp bieden. Wat je absoluut niet doet – en zeker niet op zulke brute manier – is het heft in eigen handen nemen. Dan moeten we in Vlaanderen toch in staat zijn om zorgzamer met onze biodiversiteit om te gaan.”

Vogelbescherming Vlaanderen roept iedereen die een gewond dier aantreft op om contact op te nemen met het dichtstbijzijnde Vlaams Opvangcentrum voor Wilde Dieren.

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte