Zelfverklaarde vogelliefhebber veroordeeld voor illegaal vasthouden van 176 inheemse beschermde vogels en bezit van 135 vanginstallaties.

29 maart 2024

De beklaagde werd op 28 november 2022 op heterdaad betrapt door de Natuurinspectie. Hij had zijn hele tuin ingericht als illegale vogelvangplaats en hield 176 inheemse en beschermde vogels illegaal gevangen, waaronder 53 sijzen (bijna in gevaar), 10 ernstige bedreigde barmsijzen, 16 kneus (kwetsbare soort), 8 huismussen (kwetsbare soort) en 30 putters. Hij was niet aan zijn proefstuk toe want werd in 2007 al veroordeeld, stopte naar eigen zeggen 5 jaar, maar herbegon omdat hij het te graag deed. Vogelbescherming Vlaanderen stelde zich burgerlijke partij in de zaak.

Zelfverklaarde vogelliefhebber veroordeeld voor illegaal vasthouden van 176 inheemse beschermde vogels en bezit van 135 vanginstallaties.

De rechtbank van Antwerpen veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 4 maanden met uitstel, een geldboete van € 8.000 waarvan € 2.800 met uitstel en de verbeurdverklaring van de illegale vangstmiddelen die hij in zijn bezit had.

Tuin uitgerust met 135 vanginstallaties

De gevangengenomen vogels waren ongeringd of onwettig geringd, wat een inbreuk is op het Soortenbesluit. Daarnaast is het aantal vangtuigen dat werd aangetroffen opmerkelijk. Zowat de volledige tuin van de beklaagde was ingericht als een illegale vogelvangplaats. Zo bleek hij in het bezit van een uitgebreid assortiment aan vallen, waaronder 77 mistnetten, 13 klapnetten, 7 inloopkooien, 10 klepkooien, 15 lokkooien en heel wat andere klemmen en netten.

Voor het vangen gebruikte hij ook levende lokdieren en installeerde hij verschillende vanginstallaties op het dak van volières in zijn tuin en achter de schuur waardoor de aanwezige vogels in de volières allemaal dienstdeden als levende lokdieren.

De beklaagde had ook voorzieningen voor het vangen van zoogdieren. Zo had hij een pijp ingegraven in de tuin waar vossen met voedsel werden ingelokt en vast kwamen te zitten. Dergelijke niet-selectieve vallen vormen ook een gevaar voor andere dieren, zoals egels en marters.

Ecologische verstoring vereist strenge bestraffing

Free Van Rompaey, beleidsmedewerker Vogelbescherming Vlaanderen: “De rechtbank oordeelde streng aangezien de feiten aantonen dat de eigen belangen en wensen van de man primeren op het dierenwelzijn en de biodiversiteit. De gevangengenomen vogels vallen onder de bescherming van het Soortenbesluit. Door ze uit de natuur de onttrekken zorg je voor een ecologische verstoring en ontneem je beschermde dieren de kans om zich duurzaam voort te planten. Dat is ontoelaatbaar. Door ons burgerlijke partij te stellen in dergelijke zaken willen we niet alleen het onrecht aanklagen, maar ook het brede publiek sensibiliseren over het gevaar van deze illegale praktijken voor de biodiversiteit.”

 

Foto: barmsijs © Simonas Minkevicius – Shutterstock

Word lid en steun ons

Vanaf € 26 per jaar help je onze inheemse wilde soorten beschermen. En daar krijg je veel voor terug.

Steun ons

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte